Pojištěnci, kteří chtějí k 1. červenci změnit zdravotní pojišťovnu, na to měli první tři měsíce tohoto roku. Nejvíce klientů přibude Oborové zdravotní pojišťovně a ZP MV ČR. Foto: koláž ZD

Oborové pojišťovně v pololetí přibydou čtyři tisíce klientů, nejvíc se propadne VoZP

Nejvíce pojištěnců v polovině letošního roku přibude Oborové zdravotní pojišťovně, nejvyšší úbytek naopak čeká Vojenskou zdravotní pojišťovnu. Ukazují to předběžná čísla přechodu pojištěnců, která má Zdravotnický deník k dispozici. Největší počty klientů se pak točí u VZP, ke které přejde necelých 14 tisíc pojištěnců a téměř 17 tisíc jich odejde. Byť ale největší česká pojišťovna přijde celkově o tři tisíce lidí, je to pro ni svým způsobem úspěch – v poslední době se jí totiž daří odliv pojištěnců brzdit a nynější úbytek je nejnižší za dlouhou řadu let.

 

Je tomu přesně dva týdny od termínu, do něhož mohli pojištěnci podávat žádost o změnu pojišťovny, která proběhne k polovině roku. Zdravotnický deník získal první výsledky, které ukazují, že nejlépe si v součtu vedla Oborová zdravotní pojišťovna. Ta přitom při loňských přeregistracích, které byly možné do 30. června, skončila na posledním místě – odešlo jí ve výsledku téměř dvacet tisíc pojištěnců. Oproti tomu nyní se může pyšnit plusovou bilancí ve výši více než čtyř tisíce klientů navíc.

Reklama VoZP, která před časem visela na webu pražského protonového centra, asi vzhledem k výsledkům přeregistrací na pojištěnce příliš dojem neudělala. Zdroj: PTC
Reklama VoZP, která před časem visela na webu pražského protonového centra, asi vzhledem k výsledkům přeregistrací na pojištěnce příliš dojem neudělala. Zdroj: PTC

Zatímco Oborová zdravotní pojišťovna se dokázala přehoupnout z jednoho konce žebříčku na druhý, nic takového se nedá říct o Vojenské zdravotní pojišťovně. Ta v celkových počtech loni v pololetí přišla o více než devět tisíc klientů, během prvního letošního čtvrtletí ovšem zvládla ztratit dalších pět a půl tisíce pojištěnců. Evidentně tak pojišťovně nepomohla ani reklama na hrazení protonové léčby u rakoviny prostaty, která ovšem zřejmě je, jak se opakovaně pozastavují poslanci sněmovního zdravotnického výboru, non lege artis.

VZP ubylo 30 krát míň lidí než před čtyřmi roky

I když největší česká zdravotní pojišťovna skončila v celkových číslech druhá odzadu, při pohledu na uplynulé roky zdaleka nejde o prohru. Za celý loňský rok (přeregistrace byly možné do 30. června a pak poprvé také do 31. října) od ní totiž odešlo v celkových číslech přes 13 tisíc klientů, o rok dříve to bylo skoro 31 tisíc a v roce 2013 dokonce téměř 97 tisíc pojištěnců. „Samozřejmě bychom byli raději, kdyby to výsledné číslo bylo kladné. Ale vzhledem k celkovému počtu klientů VZP, kterých je přes 5,9 milionu, jde o ztrátu pouhých pěti setin procenta. A hlavně je pro nás významný trend – ta nynější ztráta je například třicetkrát menší než před čtyřmi lety a čtyřikrát menší než loni. Je evidentní, že klienti už zase VZP věří, vědí, že se o ně dokáže velmi dobře postarat a přestali od ní odcházet,“ komentuje výsledky mluvčí VZP Oldřich Tichý.

I když současná čísla nejsou definitivní, příliš už by se měnit neměla. Během nadcházejících týdnů sice ještě bude docházet k opravám a reklamacím, ta by ale s údaji neměla hnout více než o desítky, maximálně stovky pojištěnců. V únoru například VZP poukázala na to, že se jí hlásí stovky lidí, kteří byli nevědomky přeregistrováni k jiné pojišťovně.

V Česku měli lidé v uplynulých letech možnost změnit pojišťovnu jen k jednomu termínu v roce, žádost tak mohli podávat vždy jen do 30. června. Loni ale byla schválena a v září začala platit tzv. transparenční novela, která zavedla možnost změnit pojišťovnu ke dvěma termínům za rok. Pokud tedy lidé chtějí mít novou pojišťovnu od pololetí, mají možnost podat žádost k 31. březnu, pokud k začátku roku, mají na zažádání čas do 31. října. Jeden pojištěnec ale smí i nadále změnit pojišťovnu jen jednou za rok.

-mk-