"Byl bych rád, kdybychom vyslali nějaký signál dlouhodobé stability v oblasti zdravotnictví," prohlásil premiér Bohuslav Sobotka. Foto: Wikipedia

Sobotka souhlasí s požadavkem zdravotníků na rychlý růst platů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) souhlasí s požadavkem krizového štábu nemocnic a odborů na růst platů v nemocnicích o deset procent od roku 2017. Podpoří na to vyšší odvody státu v příštím roce i pravidelnou valorizaci v příštích letech pro další růst platů, aby zdravotníci dostali dlouhodobou perspektivu. Premiér to včera řekl novinářům po jednání se zástupci krizového štábu, na němž byl také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Krizový štáb chce růst platů během tří let o třetinu, o tom se teprve bude jednat.

 

Výdělky by podle premiéra měly stoupnout nejen v nemocnicích státu, kde jsou státní tarifní tabulky, ale i v nemocnicích krajů, kde se dosud ne vždy dařilo vládní rozhodnutí o zvýšení platů dodržet. K navyšování by se kraje měly zavázat podpisem memoranda mezi vládou a kraji.

„Jsem přesvědčen o tom, že není možné riskovat, že nám budou odcházet zdravotní sestry i lékaři, a myslím si, že jim musíme dát dlouhodobou perspektivu toho, že se vyplatí ve zdravotnictví zůstat. Nejenom kvůli penězům, ale kvůli tomu, že zajistíme funkční systém poskytování zdravotní péče a co nejlepší podmínky pro jejich práci, a především dlouhodobě stabilní podmínky,“ řekl premiér.

Chce jednat v koalici i ve vládě o zvýšení platů v příštím roce, o navýšení plateb za státní pojištěnce i o dlouhodobých krocích, které možná překročí horizont tohoto volebního období a této vlády. „Byl bych rád, kdybychom vyslali nějaký signál dlouhodobé stability v oblasti zdravotnictví, protože to je asi to nejlepší, co můžeme udělat, abychom udrželi sestry i lékaře,“ řekl premiér.

O růstu platů i odvodů státu chce Sobotka jednat v rámci debaty o aktualizaci konvergenčního programu. Ještě předtím, než vláda tento program bude schvalovat, musí být podle něj jasno, jak to bude s valorizací plateb za státní pojištěnce i se zvyšováním platů, které by v příštím roce mělo činit deset procent.

„Shodli jsme se dnes všichni na tom, že chceme dát naději všem, kteří pracují ve zdravotnictví. Navrhujeme, aby během tří let jim o jednu třetinu stouply platy, tedy třikrát po sobě deset procent,“ řekl Petr Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic. Hlavní podle něj je, aby ti, co ze zdravotnictví ještě neutekli, v něm zůstali, a ti, kteří ze zdravotnictví odešli, se do něj vrátili. „Shoda byla dnes na tom, že návrhy krizového štábu a možnosti vlády se zpracují a zhruba začátkem května se znovu sejdeme,“ řekl.

Podle předsedy Lékařského odborového klubu je předčasné mluvit o spokojenosti, i když náznaky pozitivity jsou, protože návrhy krizového štábu nebyly šmahem odmítnuty. „Ministr zdravotnictví dostal za úkol zpracovat všechny situace, které by mohly zdravotnictví pomoct,“ řekl.

Premiér chce také ulevit lékařům a sestrám v administrativě, aby měli víc času pro pacienty, tomu by měla napomoci elektronizace zdravotnictví. Dotáhnout se podle něj musejí také dva klíčové zákony reformující vzdělávání lékařů a sester, aby se vzdělávání zkrátilo a lékaři a sestry se dostávali do zdravotnictví rychleji než dnes.

-čtk-