Pravá ruka pro zdravotnictví ministra Babiše - mladý ambiciózní muž Adam Vojtěch. Foto: Tomáš Cikrt

Babišův tajemník i bývalá šéfka Úřadu práce míří do správní rady VZP

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) připravil pro vládu návrhy na změny v orgánech zdravotních pojišťoven. Nejzajímavější z nich je návrh na odvolání člena správní rady VZP, lékaře Igora Nykla, poslance za ANO a jmenování na totéž místo právníka Adama Vojtěcha, tajemníka ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch je nepostradatelnou pravou Babišovou rukou v oblasti zdravotnictví. Vedl jeho speciální pracovní skupinu pro zdravotnictví (která údajně již nepracuje), absolvuje se šéfem jeho spanilé jízdy po českých nemocnicích, účastní se důležitých jednání s ministerstvem zdravotnictví, sám se setkává s různými lidmi například z nemocnic a rozšiřuje si tak své obzory. Je také členem pracovní skupiny, která má navrhnout další fungování letecké záchranné služby (o tom píšeme zde). Nyní se tedy stane členem správní rady největší zdravotní pojišťovny v zemi.

Do správní rady VZP kromě Vojtěcha míří i Ing. Marie Bílková, ředitelka jednoho z odborů financování kapitol státního rozpočtu ministerstva financí. Bílková v nedávné minulosti šéfovala Úřadu práce, ale odvolala jí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Němeček navrhuje dále odvolat ze správní rady Zaměstnanecké pojišťovny Škoda Hanu Habartovou. Stejné místo naopak obsadí pracovník ministerstva zdravotnictví Mgr. Bc. Jana Kříž. Do funkce člena správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny ČR pak ministr navrhne vládě Ing. Jana Michálka, také z MZ.

-cik-