"Zdá se, že pana ministra tento problém netrápí," zlobí se šéf lékařských odborářů Martin Engel. Foto: MZ ČR/YouTube

Odbory: Plán na řešení přesčasů v nemocnicích Němeček nedodal

Lékařské odbory se nedočkaly plánu na řešení neúměrného objemu přesčasových hodin v nemocnicích, který požadovaly od ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Termín včera vypršel a nic nedorazilo, řekl ČTK předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Odbory varují, že lékaři překračují roční limit 416 hodin přesčasů až 2,5krát, aby nemocnice zajistily provoz. Ministerstvo podle mluvčího Ladislava Štichy problém řeší.

 

Engel řekl, že dnes jednal na ministerstvu, ale o návrhu řešení se nic nedozvěděl. „Byl jsem dnes za náměstkem, ale nic jsem nedostal, v mailové poště také žádnou informaci tohoto typu nemám,“ uvedl.

Podle Engela je sice na řešení ještě čas, nesplnění úkolu ale vezmou odboráři v úvahu. „Zdá se, že pana ministra tento problém netrápí,“ řekl s tím, že o dalším postupu se poradí předsedové nemocničních organizací na celostátní poradě, která je svolána na 22. června.

„Ministerstvo vidí řešení ve dvou rovinách: zvyšování platů zdravotníků, což opakovaně tato vláda dělá, a zjednodušení vzdělávání tak, aby se lékaři a sestry dostali rychleji do praxe,“ řekl Šticha ČTK.

Rychlejší vstup do praxe mají umožnit novely zákonů o vzdělávání lékařů a o vzdělávání sester. Novela o vzdělávání lékařů je po schválení vládou v Poslanecké sněmovně, novela o vzdělávání sester čeká na projednání v Legislativní radě vlády, připomněl mluvčí. „Těmito kroky přispívá ministerstvo ke stabilizaci personálu v českém zdravotnictví. Naopak v kompetenci ministerstva není řešení zákoníku práce, jak se domnívá Lékařský odborový klub,“ dodal Šticha.

Odbory požadují růst platů po tři roky po sobě vždy o deset procent a sjednocení platů a mezd ve státních, krajských a soukromých nemocnicích, jež mají za léčení peníze od zdravotních pojišťoven. Nedostatkem lékařů a sester totiž trpí hlavně menší nemocnice, kde nejsou státem garantované tabulkové platy, včetně vládou schvalovaného navyšování. Řada nemocnic musí kvůli nedostatku personálu omezovat provoz.

Ministr po zveřejnění výzvy odborářů řekl ČTK, že řešit nadměrné přesčasy lékařů musejí především ředitelé nemocnic. On jako ministr přispěje tím, že připraví podmínky pro zvyšování počtu zdravotnického personálu v nemocnicích a jeho lepší ohodnocení. Vláda schválila jeho návrh na růst odvodů státu do zdravotnictví v příštím roce o 3,6 miliardy, původně ale chtěl Němeček získat navíc deset miliard korun.

Na nedostatek lékařů a podmínky v nemocnicích chtějí upozornit lékařské odbory v září či říjnu v akci nazvané Měsíc bezpečí pacientů nebo Měsíc pravdy. Po celý měsíc chtějí přesně dodržovat domácí i evropské předpisy o přesčasech, stanovený počet hodin nepřekročí.

-čtk-