Za několik málo dní se rozhodně, zda Británie zůstane součástí Evropské unie. Foto. Pixaby

Po brexitu by Češi měli péči v Británii dál podle starší smlouvy

Pokud by Britové rozhodli příští týden v referendu, že odejdou z Evropské unie, zajištění zdravotní péče pro Čechy pobývající v Británii by se to podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ladislava Štichy nijak nedotklo. Dále by měli možnost léčit se v britských zdravotnických zařízeních, a to na základě mezistátní smlouvy z roku 1976.

 

„Pro pojištěnce ČR, kteří nyní jsou ošetřováni ve Velké Británii podle pravidel EU, to nebude znamenat žádný problém, protože v případě, že by skutečně Velká Británie EU opustila, tak znovu začne platit smlouva, kterou máme podepsanou s Velkou Británií od roku 1976,“ řekl.

Nyní jako členská země umožňuje Británie občanům ČR, aby se léčili jako ostatní obyvatelé EU po předložení evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC). Češi mají nárok na úhradu takové zdravotní péče od své zdravotní pojišťovny, jakou mají tamní pojištěnci. Pokud Britové něco doplácejí, musejí si doplatit také Češi. Může jít o poplatky za některá vyšetření či doplatky na léky nebo i jejich plnou úhradu v hotovosti. Po návratu mohou svoji pojišťovnu požádat o refundaci.

Finanční transakce mezi sedmi českými zdravotními pojišťovnami a britským Národním zdravotním systémem NHS vyřizuje Kancelář zdravotního pojištění. Podle její výroční zprávy bylo loni v Británii ošetřeno při přechodném pobytu 99 českých pojištěnců za téměř 5,37 milionu korun a pět lidí pojištěných mimo stát bydliště za zhruba 564.000 korun.

Celkem bylo v daném roce ošetřeno ve 34 smluvních zemích EU, Evropského hospodářského prostoru (EHP) a ve Švýcarsku 38.485 českých pojištěnců při přechodném pobytu, 95.024 pojištěných mimo stát bydliště a 91 lidí vyjelo za plánovanou péčí.

Průměrné náklady na jeden případ při léčení v Británii činily 57.095 korun. Průměrné náklady na jedno ošetření při přechodném pobytu českého pojištěnce ve smluvních zemích činily 11.571 korun, na jedno ošetření pracovníka nebo člena jeho rodiny, bydlícího v jiném státě, 4313 korun. Nejvyšší náklady byly na plánovanou péči v zahraničí, a to v průměru 62.834 korun. Tato péče zahrnuje i náročná ošetření a nákladné případy.

Největší díl léčení českých pojištěnců ve smluvních zemích představovaly pobyty v nemocnici, 53 procent, transport, lázně či rentgenová vyšetření 18 procent, ambulantní péče 16 procent, léky 11 procent a zubařská péče dvě procenta. Nejvíc pojištěnců se léčilo v zahraničí na náklady Všeobecné zdravotní pojišťovny, 101.746, která za ně vydala 621,4 milionu korun. V přesně daných případech tak refundují české zdravotní pojišťovny svým pojištěncům náklady, které měli ve zdravotnických zařízeních v cizině.

-čtk-