Jak moc se změní Evropa po případném brexitu, lze dnes jen stěží odhadnout. Foto: Public Domain Pictures

Pro zahraniční lékaře v Británii by brexit neměl mnoho měnit

Britské zdravotnictví je závislé na zahraničních lékařích, takže by se pro ně neměla situace změnit ani po případném odchodu země z Evropské unie. Myslí si to čeští a slovenští lékaři působící v Británii, které oslovila ČTK.

Jednou variantou by asi byla pracovní víza, takže by přibylo byrokracie, řekl ortoped Jan Kocanda, který osm měsíců působí v nemocnici v anglickém městě Grimsby. Britský státní zdravotnický systém NHS by si určitě potřeboval lékaře udržet, takže by to snad mělo fungovat, uvedl.

Británie se potýká s nedostatkem lékařů, protože sami britští lékaři se často přesunují na Nový Zéland, do Austrálie nebo do USA. Je to podobná migrace jako v případě českých lékařů, dodal.

Velké dopady pro zahraniční lékaře nepředpokládá ani oční lékařka Jana Chovancová, která pracuje v Portsmouthu. „Tady jsou ve zdravotnictví závislí na zahraniční pracovní síle, nemohou fungovat bez zahraničních doktorů… Třeba by to fungovalo jako dosud, jen by to bylo složitější. Těžko říci,“ prohlásila.

Nejisté by podle ní bylo, zda by jí po brexitu v ČR započítávali praxi v Anglii, jako je tomu dosud. To je hodně důležité, zdůraznila Chovancová, která je stejně jako její manžel, ortoped Peter Chovanec, před atestací.

„Evropská unie nám díky volnému pohybu pracovní síly dala možnost sem jít. Lékaři sem jdou za zkušenostmi i si vydělat. Kdyby libra po brexitu hodně klesla, potom je diskutabilní, jestli tu zůstávat, protože životní náklady jsou velmi vysoké. Ale máme tu roky praxe, o svoji práci bychom se nebáli, nás tu potřebují,“ řekla.

Podle Petera Chovance by brexit mohl mít dopad i na pravidla pro lékaře. EU má přísná pravidla a Británie je naprosto striktně dodržuje, lidé si podle nich vybírají přestávky, přesčasy, zdůraznil. Po brexitu by se tyto regule podle něj mohly uvolnit. „EU hodně reguluje, ale hodně také umožňuje.“

Připomněl také spory a stávky kolem nových smluv pro lékaře před atestací, které mají začít platit v srpnu a které podle něj znamenají více přesčasů a de facto snížení platu o 30 procent. „My nemáme půjčky na studium, měli jsme studium zdarma. Ale místní doktoři je mají. A první čtyři roky nejsou platy žádná sláva a někteří kolegové už odešli.“

Pokud začnou platit nové smlouvy a kvůli brexitu by poklesla libra, je otázka, zda tu skutečně zůstat, řekl Chovanec. „Když chceme držet krok, klade to vysoké nároky, musíme se vzdělávat jako Britové, už teď máme minimum volného času, prakticky jen o víkendu,“ dodal.

-čtk-