Prezidenti zubařů Chrz (vlevo) a lékárníků Chudoba (vpravo) se setkali s premiérem už začátkem května, aby vyjádřili názor na odměňování ve zdravotnictví. Foto: Koláž ZD

Soukromí lékaři a lékárníci se ptají premiéra: Dodržíte slib o našem zvyšování příjmů?

Koalice soukromých lékařů a Česká lékárnická komora se v otevřeném dopise ptají premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), zda jeho sliby o rovném navyšování příjmů lékařů v nemocnicích i privátních ambulancích včetně lékárníků stále platí. Pokud ano, chtějí slyšet, jak konkrétně bude slib naplněn. Dopis zaslaly premiérovi minulý týden a včera jeho text poskytly médiím. Varují, že nespokojenost mezi členy narůstá, včetně výzev k protestním akcím.

„V médiích se mluví jen o navyšování platů lékařů a sester v nemocnicích. O tom, že by se nějaké další peníze dostaly i do privátního sektoru, nic neslyšíme. Proto jsme dopis napsali – chceme vědět, jestli se nás navyšování také týká, eventuálně jakým způsobem,“ řekl ČTK prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Spolu s růstem platů a mezd ve státních, krajských i soukromých nemocnicích by podle dříve zveřejněných plánů ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) měla být navýšena cena lékařské práce v seznamu výkonů, podle kterého platí zdravotní pojišťovny za léčení. Víc by tak dostaly také soukromé praxe.

Peníze na to chtěl Němeček získat z nárůstu odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané, žádal pro příští rok navýšení o 9,88 miliardy korun. Po kritice od ministra financí Andreje Babiše (ANO) snížil požadavek na polovinu, vláda mu ale schválila jen 3,6 miliardy korun. Podle nemocnic je potřeba na růst platů a mezd v nemocnicích sedm miliard korun. Podle Babiše získá chybějící částku zdravotnictví z očekávaného nárůstu výběru pojistného od zaměstnanců a firem.

„Vypadá to, že pro soukromé lékaře a lékárníky peníze nejsou,“ podotkl Chrz. Připomněl setkání s premiérem z počátku května, kdy zubaři a lékárníci souhlasili s desetiprocentním navyšováním platů v nemocnicích, pokud to nebude na úkor jejich příjmů. „Představa, že bychom řešili problém nedostatku lékařů a sester v nemocnicích tím, že si určíme priority, jak jsme byli ministerstvem financí nabádáni, a vezmeme peníze ostatním druhům péče, byla výrazně odmítnuta,“ řekl tehdy ČTK Němeček.

Koalice soukromých lékařů zastupuje sdružení praktických lékařů pro děti, dorost a dospělé, ambulantních specialistů, soukromých gynekologů a Českou stomatologickou komoru. K nim se ve společném požadavku přidala Česká lékárnická komora.

Soukromí lékaři, kteří jsou ze zákona povinně členy České lékařské komory, kritizují jejího prezidenta Milana Kubka, který podle nich bojuje jen za nemocniční lékaře. Kubek kritiku odmítá s tím, že navrhuje také růst ceny lékařské práce v seznamu výkonů, což by přineslo zvýšení příjmů soukromým praxím.

-čtk-