Metody umělého oplodnění se stávají běžnou rutinou. Omezuje je pouze legislativa té které země. Česko patří k benevolentnějším zemím. Foto: Flickr

Španělsko se stalo eldorádem umělého oplodnění

Uděláme z našich pacientů rodiče. Takové heslo si zvolily španělské kliniky, které díky jedněm z nejpružnějších zákonů v Evropě přijímají s otevřenou náručí heterosexuální i homosexuální páry a osamělé ženy toužící po potomcích. Práh kliniky IVI v Madridu tak ročně překročí přes 5000 lidí. V této ultramoderní skleněné budově páry trpělivě čekají, až na ně přijde řada. Slyšet je angličtina, španělština i francouzština; kolem 20 procent pacientů jsou cizinci.

Ve Španělsku zákony povolují praxi, která je v mnoha zemích zakázaná, vysvětluje ředitel kliniky doktor Juan António García Velasco. Od roku 2006 tam ženy starší osmnácti let, ať už osamělé nebo v heterosexuálním či homosexuálním páru, mají přístup k technikám umělého oplodnění.

Dárcovství spermatu a vajíček je anonymní a zdarma, přestože zákon ve skutečnosti stanoví finanční kompenzaci ve výši od 800 eur (21.600 Kč) do 1000 eur (27.000 Kč) pro dárce.

Španělky patří v Evropě k těm ženám, které darují vajíčka nejvíce: v roce 2011 tak mohlo být podle Evropské společnosti lidské reprodukce a embryologie realizováno 15.600 umělých oplodnění. Za Španělskem následuje Česká republika s počtem 3300, Velká Británie s 2100 a Belgie s 1100 umělých oplodnění.

Francouzka Emmanuelle patří ke šťastným klientkám takového typu kliniky. V pětačtyřiceti letech porodila chlapečka počatého z darovaného vajíčka v Barceloně. Tato vdaná žena se ve Francii neúspěšně pokusila o oplodnění ve zkumavce. Tomuto oplodnění se nemohla už podruhé podrobit, protože překročila věk stanovený pro tento zákrok jako maximální.

Nejprve zamýšlela, že se vydá do Belgie, další destinace, kam se uchylují ženy, které mají problémy s otěhotněním. „Řekli mi však, že bych musela moc dlouho čekat,“ říká.

Většina zahraničních pacientek španělských klinik je podobně jako Emmanuelle ve věku kolem čtyřiceti let, žijí s partnerem a přicházejí, aby se podrobily metodě darování vajíček. Další požadují zmrazení vajíček, které umožňuje odložit početí dítěte a částečně omezuje rizika spojená s těhotenstvím ve vyšším věku.

Jak poznamenala agentura AFP, soukromé kliniky ve Španělsku se mohou přetrhnout, aby získaly zahraniční klienty. „Vyplnila jsem kontaktní formulář na internetu a již druhý den mi telefonovali a mluvili se mnou německy,“ dosvědčuje Silke Khrauseová. Tato svobodná šestačtyřicetiletá sekretářka z německého Düsseldorfu chtěla původně navštívit Dánsko, ale všechna komunikace tam byla vedena v angličtině. „Od příchodu pacientky až do jejího odchodu se vše vyřizuje v jejím mateřském jazyce,“ říká doktorka Amelia Rodriguezová.

Španělské kliniky mají i příznivější ceny. Šestačtyřicetiletá Maria Smithová tak mohla získat vajíčka za 7000 eur (190.000 Kč), zatímco v Londýně by za ně dala 13.000 eur (350.000 Kč). Přesto se nakonec rozhodla pro Británii, protože tam mohla zjistit i totožnost dárkyně, což ve Španělsku není možné.

Ve Španělsku je nyní asi 200 gynekologických center, což je nejvíce v Evropě. Navíc se země snaží rozvíjet soukromou turistiku za zdravím, která je lukrativnější než ta klasická.

„Je tady ale i riziko zklamání. Je třeba, aby si ženy uvědomily, že nemohou dostat stoprocentní záruku otěhotnění,“ upozorňuje francouzská gynekoložka Joëlle Belaïschová-Allartová. Španělské kliniky přijímají klientky až do 50 let věku, ale gynekoložka varuje před nebezpečím spojeným s těhotenstvím ve vyšším věku: cukrovkou, předčasným porodem i potratem.

-čtk-