Superprimářům se kdysi říkalo hlavní odborníci. Foto: Koláž ZD

V Karlovarském kraji začnou radit vybraní superprimáři

 

Nemocnice v Karlovarském kraji vybraly odborníky, kteří by měli dohlížet na vývoj a kvalitu jednotlivých lékařských oborů v kraji. Většinu takzvaných superprimářů nominovala Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN), pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a Chebu. ČTK to včera řekl ředitel KKN Josef März.

V kraji bude působit asi 15 krajských odborníků, kteří budou mít bez ohledu na to, ve které nemocnici působí, přístup k základním údajům z okolních nemocnic. Budou tak mít přehled a možnost posoudit skutečný stav a potřeby svého oboru v rámci celého kraje.

„Krajský odborník je definován jako osoba, která by měla být respektována v rámci regionu ve své odbornosti. V tuto chvíli do toho nechceme vtahovat odborníky z jiných regionů nebo odborné společnosti, protože ti lidé znají problematiku svého kraje. Měli by především zvážit odbornou stránku věci a jejich postoj bude doporučující, ale nemůže být absolutistický, protože vždy do toho vstupují jiné faktory,“ řekl März.

Podle něj se bude doporučení odborníků zpočátku do značné míry zřejmě krýt s tím, co doporučila loňská analýza, kterou si nechal u společnosti Nexus zpracovat kraj.

Podle hejtmanova náměstka Jakuba Pánika (ČSSD) by ale hlas superprimářů mohl posilovat například v rozhodnutích, do kterých oblastí by měly jít investice a podobně. „V červnu budeme mít schůzku, kde si nadefinujeme, co očekáváme od těch lidí, jejich vizi, jejich ochotu ke spolupráci a vytvoření systému pravidelné aktualizace jejich oborů v rámci kraje,“ řekl ČTK Pánik.

Karlovarská krajská nemocnice provozuje v kraji nemocnice v Karlových Varech a Chebu, soukromá společnost Nemos provozuje nemocnice v Ostrově a Sokolově. Pátá nemocnice v kraji je v Mariánských Lázních, v níž má menšinový podíl město Mariánské Lázně.