Češi jsou mistry světa ve fotbale. Jak vám to zní? Foto: Michal Sojka

Čeští lékaři obhájili světové zlato ve fotbale!

Česká lékařská fotbalová reprezentace se počtvrté zúčastnila mistrovství světa a počtvrté se probojovala do finále a obhájila loňské vítězství z USA. Obhájit zlato v následujícím roce se českým lékařům podařilo jako prvním v historii lékařských fotbalových šampionátů.

 

Letošní fotbalové mistrovství lékařů se konalo od 9. do 16. července ve španělské Barceloně. Šlo již o 22. ročník a zúčastnilo se ho 22 týmů z celého světa. Zápasy se odehrávaly v jednom z tréninkových center slavného klubu FC Barcelona. Součástí mistrovství bylo již tradičně odborné lékařské sympozium ve sportovní medicíně.

Tým byl dobře připravený...
Tým byl dobře připravený…
... a soudržný.
… a soudržný.

Česká reprezentace v základní skupině porazila nejprve Mexiko 7:0 a pak Brazílii 2:0. Třetí zápas ve skupině, kdy již bylo o postupu rozhodnuto, Češi prohráli s Irskem 2:0. Ve čtvrtfinále narazili na Ukrajinu, kterou překonali opět 2:0. V semifinále čeští lékaři porazili kolegy z Austrálie 4:0. Finálovým soupeřem České republiky bylo velmi silné Švédsko. Zápas skončil v základní hrací době 1:1. Když Švédi neproměnili dvě ze tří penalt a Češi byli čtyřikrát úspěšní, vypukly české oslavy z obhajoby titulu.

O titul se zasloužili: brankáři Jan Vojáček a Radovan Žižka, obránci Jakub Šedivý, Josef Bolen, Daniel Malý, Luboš Nachtnebl, Miloš Barna, Josef Bartoš, Roman Čapek, Lukáš Trejtnar a Vladimír Teplan, záložníci Ladislav Šindelář, Jan Lukeš, Ondřej Kočí, Vasil Molnar, Ladislav Bernát, Jiří Kysučan, Martin Kolář, Milan Čermák, Lukáš Tittelbach, útočníci Pavel Mencl, Robert Jůzek, Tomáš Engel, Jan Bialek a Adam Nedvěd. Trenérem týmu je Vladimír Richter a manažerem reprezentace Martin Engel.

O titulů mistra světa rozhodly penalty.
O titulů mistra světa rozhodly penalty.
Český brankář vystihl úmysl soupeře.
Český brankář vystihl úmysl soupeře.

Českou lékařskou fotbalovou reprezentaci podporují Fotbalová asociace ČR, Česká lékařská komora, Lékařský odborový klub-Svaz českých lékařů a další sponzoři.

Příští rok se bude mistrovství světa lékařů fotbalistů konat v Rakousku a v roce 2018 v Praze.

 

Za Czech medical football team, o. s. – MUDr. Josef Bolen, předseda

Za Českou lékařskou komoru – MUDr. Michal Sojka, tiskový mluvčí

 

„Lékaři z České republiky se zúčastnili 4 mistrovství světa, z toho 4x byli ve finále a 2x v se stali světovými šampiony. Zkusme najít odpověď na otázku, proč je tým nadšenců a povětšinou amatérů v kopané tak světově úspěšný? Část odpovědi je již na začátku, tedy na jaře roku 2013. Tehdy přišlo na Českou lékařskou komoru pozvání do Budapešti na tradiční 19.mistrovstní světa lékařů ve fotbale. Pamatuji si nejisté chování nás všech, kteří jsme se na Aritmě Praha poprvé setkali a při přátelském fotbálku vzájemně okoukávali. Již tam asi poprvé zavanul vítr vzájemné soudržnosti, píle a přátelství,“ vzpomíná transplantolog profesor Miloš Adamec, trenér reprezentace v letech 2013-2015- Celý text vyjde v Tempus Medicorum, výňatek zveřejňujeme s laskavým souhlasem redakce tohoto časopisu.

 

Fotografie: Michal Sojka, Tempus Medicorum