Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček navštívil některá zdravotnická zařízení v Plzeňském kraji spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem vnitra Milanem Chovancem. Foto: vlada.cz

Konkurz na ředitele psychiatrie v Dobřanech bude příští týden

 

Výběrové řízení na nového ředitele Psychiatrické nemocnice v Dobřanech se uskuteční příští pondělí. Mělo by být jednokolové a měl by z něj vzejít nový ředitel jednoho z největších psychiatrických zařízení v zemi. Novinářům to včera v Plzni řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

 

Bývalého dlouholetého ředitele nemocnice Vladislava Žižku ministr loni v květnu odvolal v reakci na vraždu knihovnice v Horní Bříze, kterou ubodal bývalý pacient nemocnice. Za ředitele se tehdy postavila většina zaměstnanců, někteří dokonce hrozili stávkou, pokud by odvolání Žižky zůstalo v platnosti. Od té doby nemocnici vede jmenovaná zastupující ředitelka, v konkurzu se dosud nepodařilo nového ředitele vybrat.

Ministerstvo už dříve na dotaz ČTK uvedlo, že se uskutečnilo první kolo výběrového řízení, z něhož postoupili tři uchazeči do druhého kola. Němeček dnes ČTK řekl, že se výběrové řízení zrušilo a bylo vypsáno nové. „V pondělí proběhne první a poslední kolo toho nového výběrového řízení a bude rozhodnuto,“ uvedl ministr. Neví, kolik lidí se do konkurzu hlásí.

V nemocnici se mezitím zostřují spory mezi částí zaměstnanců a odbory. Z nemocnice odešel na přelomu května a června bez konzultace s odbory otevřený dopis Němečkovi, podle něhož podpořilo bývalého ředitele nemocnice Žižku 722 z 1202 zaměstnanců. Odbory ale nato uvedly, že dopis není spontánní akcí zaměstnanců, ale manažersky připravený tah několika lidí z vedení nemocnice. K podpisu byli navíc někteří zaměstnanci svými nadřízenými vyzváni, někteří nedostali ani přečíst jeho plný text, uvedl v červnu předseda odborů v nemocnici Milan Synek. Za odbory, které podle něj zastupují téměř polovinu zaměstnanců, požádal ministra o co nejrychlejší hledání nového ředitele, aby se situace v nemocnici uklidnila.

-čtk-