Foto: torange.biz

Na Ukrajině zatkli náměstka ministra zdravotnictví kvůli korupci

Ukrajinská policie ve čtvrtek večer zatkla náměstka ministra zdravotnictví Romana Vasylyšyna kvůli podezření z korupce spočívající ve vymáhání úplatků od lékařů. Oznámila to včera kyjevská prokuratura.

 

Podle prohlášení prokuratury Vasylyšyn zavedl „systém vydírání lékařů“, kteří museli dávat úplatky, aby mohli vykonávat svou lékařskou praxi. Týkalo se to zejména chirurgů v Oleksandrovské nemocnici – náměstkovi ministra platili, aby směli operovat.

„Byli jsme šokováni praxí náměstka ministra zdravotnictví,“ řekl na tiskové konferenci šéf ukrajinské kontrarozvědky (SBU) Vasyl Hrycak. „Při zadržení a domovních prohlídkách jsme zabavili 50.000 dolarů (1,2 milionu korun) a 320.000 hřiven (314.000 korun),“ dodal.

Kyjevská prokuratura na svém facebookovém účtu uvedla, že Vasylyšyn byl zadržen při činu. Žádné podrobnosti o zásahu ale neuvedla.

Vasylyšynovi hrozí v případě prokázání viny až 12 let odnětí svobody.

Jde o prvního vysokého ukrajinského funkcionáře zatčeného kvůli korupci od nástupu nového předsedy vlády Volodymyra Hrojsmana v dubnu letošního roku. „Nikdo zkorumpovaný neunikne trestu. Nedovolím, aby se vytvářely zločinné systémy a okrádali se ukrajinští občané!“ reagoval na Facebooku na případ premiér.

Korupce je vážným problémem Ukrajiny a prozápadní činitelé se dušují, že boj proti tomuto neduhu společnosti je pro ně prioritou.

-čtk-