Odboráři žádají po Jihomoravském kraji výměnu managementu krajské zdravotnické záchranné služby a také to, aby se změnila firemní kultura a stabilizovala se personální situace. Foto: Wikipedie

Odbory jihomoravských záchranářů vyhlásily stávkovou pohotovost

Odbory jihomoravských záchranářů včera vyhlásily stávkovou pohotovost. Podpisem ji podpořila asi polovina z více než 500 zaměstnanců krajské záchranné služby. Nesouhlasí s kroky vedení organizace, kvůli nimž odešlo za dva roky asi 20 lékařů. Novinářům to řekl předseda odborářů Bohuslav Zrza. Podle lékařky Jolanty Mácové lékařům vadí zrušení šesti výjezdových posádek s lékařem a přehnaná kontrola inspektorů provozu. Kraj jako zřizovatel bude se záchranáři jednat. Situace se podle záchranářů nijak nedotkne péče o pacienty.

 

Vedení jihomoravské záchranné služby vydalo prohlášení, ve kterém píše, že vyhlášení stávkové pohotovosti je vyvrcholením více než jeden a půl roku trvající kampaně některých zaměstnanců, kteří jsou členy odborů. „Stávková pohotovost byla vyhlášena i přes neukončená jednání mezi odborovými organizacemi a vedením záchranné služby bez toho, že by byly uvedené konkrétní a údajně neřešené problémy. Ze strany vedení odborové organizace byla opakovaně odmítnuta jednání nabízená vedením záchranné služby k řešení problémů a zklidnění situace,“ stojí v prohlášení. Odboráři zase říkají, že jim byly schůzky přislíbeny, ale kromě květnové schůzky se zástupci kraje se žádná další plánovaná setkání nekonala.

Odboráři tvrdí, že selhala komunikace mezi vedením organizace v čele s ředitelem Milanem Klusákem a jeho náměstkem Rudolfem Zvolánkem a zaměstnanci. „Zaměstnavatel dlouhodobě praktikuje chybnou personální politiku. Především léta neřeší problém odchodu zkušených lékařů a dalšího personálu kvůli špatné firemní kultuře. Tu ovlivňuje například kontrolní činnost inspektorů provozu bez jejich dostatečného odborného kreditu,“ uvedl Zrza.

Podle Mácové, která po 12 letech u jihomoravské záchranky končí a odchází pracovat do jiného kraje, inspektoři u lékařů kontrolují, zda mají při zásahu řádně zavázané tkaničky, zda mají na základně bílé pantofle, jestli mají v potřebných situacích helmu na hlavě nebo jestli nosí při zásazích všechno potřebné oblečení. „Lékaři mají už tak stresující práci, na kterou se musejí soustředit. Není dobré, že se mají soustředit i na to, jestli v 35stupňových vedrech mají podle předpisu na sobě bundu,“ dodala lékařka Eva Freyová.

Vedení záchranné služby tvrdí, že není pravda, že by inspektoři neměli dostatečnou zdravotnickou kompetenci. „Jsou to středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní lidé a jejich vzdělání je odpovídající k pověřeným úkolům,“ uvádí prohlášení. Vedení záchranky upozornilo, že nedostatek lékařů je problémem v celé republice a že záchranářům po celé zemi chybí 400 lékařů. „U jiných záchranných služeb chybí lékaři mnohdy ve výrazně vyšší míře než v Jihomoravském kraji,“ tvrdí vedení v prohlášení.

Dalším problémem je snížení počtu výjezdových skupin s lékařem, které nahradily výjezdové skupiny bez lékaře. U případů, u nichž je potřeba lékař, tak může posádka přijet podle Zrzy později, protože pojede z větší vzdálenosti. Vedení to zdůvodnilo ukončením výjimky Evropské unie a nutnosti změn kvůli tomu, aby byla zajištěna dostupná lékařská péče rovnoměrně po celém kraji.

Odboráři žádají po kraji jako zřizovateli výměnu managementu organizace, aby se změnila firemní kultura a stabilizovala se personální situace.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) se s odboráři sejde v srpnu. „Pokud můžeme přispět k uklidnění situace, budeme moderátory společného jednání, které iniciujeme se všemi aktéry na 9. srpna. Nejdůležitější zpráva pro veřejnost je, že jihomoravská záchranka funguje standardně a bude fungovat i v příštích dnech a týdnech,“ uvedl Hašek. Připomněl, že kraj nedávno poskytl deset milionů na odměňování lékařů, aby posílil jejich motivaci.

-čtk-