Vodítkem pro rozpoznání nebezpečného znaménka je ABCDE varovný systém, přičemž A je asymetrie (asymmetry), B ohraničení (border), C barva (colour), D průměr (diameter) a E vyvýšení (elevation). Foto: Wikipedie

Odhalit včas melanom se díky osvětě daří v 67 procent případů

Odhalit zhoubný kožní melanom v časném, dobře léčitelném stadiu, se díky osvětě daří v průměru v 67 procentech případů. Počty zjištěných onemocnění rostou, počty zemřelých nikoli. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Melanom je sedmým nejčastějším nádorem v Česku, více postihuje ženy, častěji na něj ale umírají muži, protože si méně všímají varovných změn na kůži.

 

„Aby se melanom na kůži vůbec nevytvořil, nebo aby se již vzniklé onemocnění zachytilo v dobře léčitelném stadiu, postačí dodržet dvě zlaté zásady – opalovat se s rozumem a dostatečnou ochranou a případné neobvyklé změny na kůži bez odkladu konzultovat s kožním lékařem,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

V roce 2014, ze kdy jsou nejnovější data, bylo zjištěno 2409 nových onemocnění a zaznamenáno 344 úmrtí. V roce 1994 to bylo 1081 nových onemocnění a 356 úmrtí. Předloni žilo v Česku 25.043 lidí, kteří se s tímto nádorem někdy v životě léčili, před 20 lety s ním mělo zkušenost 7005 Češek a Čechů. Meziročně stoupají počty lidí s touto historií v průměru o tisícovku.

Melanom se tvoří z pigmentových buněk, třetina se vyvíjí z pigmentových znamének. Vedle genetiky a poruchy imunity přispívá k jeho vzniku hlavně opalování bez dostatečné ochrany. Nejčastěji se nádor vytvoří na původně zdravé kůži jako skvrna odlišné barvy, která se zvolna zvětšuje a přibývá na tloušťce, jindy se již existující mateřské znaménko změní tvarově i barevně v melanom.

Stačí třikrát za život se na slunci spálit a riziko rozvoje melanomu se hned znásobí. Více ohroženi jsou lidé světlého fototypu, s množstvím mateřských znamének a ti, v jejichž rodině se rakovina kůže vyskytla.

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje vyhýbat se přímému slunci mezi 11:00 až 15:00, vyhledávat stín, chránit se oděvem a ochrannými krémy, které by se měly na kůži nanést alespoň 20 minut před pobytem na slunci a pravidelně během dne znovu natírat. Pro pobyt ve vodě existují vodě odolné ochranné krémy. Děti do jednoho roku nemají být slunci vůbec vystavovány.

-čtk-