Zařízení v Dobřanech je jedním z největších svého druhu v Česku se 1100 pracovníky a 1200 lůžky. Léčí klasické psychiatrické pacienty i lidi se závislostmi, staré lidi s demencemi či děti. Foto: PND

Psychiatrii v Dobřanech povede Petr Žižka

Sedmačtyřicetiletý lékař Petr Žižka bude dnes jmenován ředitelem Psychiatrické nemocnice v Dobřanech, jednoho z největších psychiatrických zařízení v zemi s 1200 lůžky. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. Žižka pracuje v nemocnici přes 20 let, od ukončení lékařské fakulty, a od roku 2002 je primářem dětského oddělení.

Bývalého dlouholetého ředitele nemocnice, 73letého Vladislava Žižku, otce nového ředitele, ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) loni v květnu odvolal. Učinil tak po vraždě knihovnice v Horní Bříze, kterou ubodal bývalý pacient, jehož nemocnice v lednu propustila. Němečkovi se nelíbilo, že nemocnice nepočkala na znalecký posudek o stavu pacienta, který trpí paranoidní schizofrenií. Žižka starší v léčebně dále pracuje jako náměstek, podle webu nemocnice je odborníkem pro léčebnou péči.

Za odvolaného ředitele se dlouhodobě stavěla většina zaměstnanců, někteří hrozili stávkou, kdyby odvolání Žižky zůstalo v platnosti. „Podporovali jsme ho pořád, protože za to opravdu nemohl, to se nedá ovlivnit,“ uvedl Milan Synek, předseda odborů v nemocnici, které zastupují zhruba 530 z 1200 zaměstnanců. Od června 2015 vedla nemocnici zastupující ředitelka, primářka plicního oddělení Jarmila Hráchová. První konkurz v červnu byl zrušen, druhý se konal minulý týden.

„Dopadlo to, jak to dopadlo, my to samozřejmě budeme a musíme respektovat. Trvalo to rok a půl a za tu dobu, co se tady vytahovalo a vymýšlelo, to bylo tak strašné, že už jsme všichni totálně utahaní. Já si myslím, že se to teď zklidní a snad to poběží dobře,“ řekl Synek. Ministerstvo vybíralo ze čtyř kandidátů, z nichž jeden nesplnil podmínky, další byli Žižka starší, jeho syn Petr a pražský profesor imunologie Ivan Šterzl, kterého prosazovaly odbory. „Je to člen odborů. Je z pražského ústavu (endokrinologického) a chtěli jsme i to, aby to nebyl člověk spjatý s nemocnicí,“ uvedl Synek. Doufá, že nikdo nebude nic vracet zaměstnancům za to, že říkali své názory.

Podle Synka byla výběrová řízení nestandardní; v prvním se Petr Žižka nedostal do druhého kola a zaměstnanci poslali otevřený dopis ministrovi, že chtějí bývalého ředitele. Předsedkyně odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková podala proti průběhu řízení protest.

V jednom z největších psychiatrických zařízení v zemi, které má 1200 lůžek a pracuje v něm 1100 lidí, se zostřovaly spory mezi zaměstnanci a odbory. „Lidé byli rozdělení na tři tábory,“ řekl Synek.

-čtk-