Virus Zika dělá lékařům v USA starosti,například přesně neví, jak moc je rozšířen, proto raději budou testovat veškerou krev od dárců. Foto: YoiTube

V celých Spojených státech bude testována krev dárců na přítomnost viru zika

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydal v pátek závazné doporučení, aby se na případnou přítomnost viru zika kontrolovala veškerá dárcovská krev v zemi. Ředitel úřadu Peter Marks to zdůvodnil tím, že už panuje příliš velká nejistota nad tím, jak se virus v USA rozšířil.

 

Opatření má zajistit, aby měly osoby přijímající dárcovskou krev jistotu, že není virem nakažená, dodal Marks v prohlášení. Doposud platila kontrola krve jen pro oblasti Floridy, v nichž zika už byl zaznamenán. Dnes ale zdravotnické úřady informovaly už také o prvním případu ve státě Maryland.

Nákaza virem zika má u dospělých mírný průběh, ale u lidského plodu může způsobit zpomalení vývoje mozku. Nynější epidemie trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Latinské Ameriky, ojedinělé případy se objevily i na jiných kontinentech včetně Evropy.

Proti nemoci není zatím známá vakcína, ale v USA se vyvíjejí dvě. Ministerstvo zdravotnictví uvolnilo na vývoj 81 milionů dolarů.

-čtk-