Hejtman Jiří Běhounek laškovně nakukuje skrz tunel CT přístroje. Foto: Nemocnice Jihlava

Jihlavská nemocnice otevřela pracoviště pro onkologii za 95 miliónů korun

Jihlavská nemocnice získala moderní diagnostické pracoviště za 95 milionů korun. Sloužit bude převážně onkologickým pacientům, u nichž lékařům umožní rychleji odhalit nádorová onemocnění a lépe sledovat jejich léčbu. Pracoviště bude sloužit půl milionu obyvatel Kraje Vysočina, kteří zatím museli jezdit na vyšetření především do Brna, Prahy, případně do Hradce Králové. Při včerejším otevření pracoviště to ČTK řekl ředitel nemocnice Lukáš Velev.

Ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev
Ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev

„Ta dostupnost nebyla optimální, čekací lhůty byly dlouhé,“ uvedl Velev. Pacienti z kraje musejí jinde na toto vyšetření čekat i kolem tří měsíců, v jihlavské nemocnici by pro ně mělo být podle ředitele dostupné přibližně do 14 dnů. V pracovních dnech by nové diagnostické zařízení mělo denně obsloužit sedm až osm pacientů. Přijíždět by mohli i lidé z okrajových částí sousedních krajů. „Myslím, že to bude vytíženo,“ řekl.

Nové pracoviště slučující pozitronovou emisní tomografií (PET) a výpočetní tomografií (CT) je součástí komplexního onkologického centra při jihlavské nemocnici, které slouží celému kraji. Před uvedením do běžného provozu ale ještě musí nová technologie projít schvalováním úřadů pro kontrolu léčiv a jaderné bezpečnosti, uvedl Velev. Kromě onkologických pacientů pak bude sloužit také k vyšetření lidí trpících zánětlivými onemocněními, kupříkladu plotének.

Vybavení pracoviště stálo 66 milionů korun a zbývajících 29 milionů padlo na stavební úpravy. Na financování se podílely Kraj Vysočina a ministerstvo zdravotnictví.

Komplexní onkologické centrum vzniklo v jihlavské nemocnici v roce 2008. Patří mezi 13 onkologických pracovišť v ČR, která získala tento status. Komplexní onkologické centrum spolu s pracovišti v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči a Novém Městě na Moravě tvoří ucelenou síť onkologické péče na Vysočině.

pet-ct

-čtk-