Jmenování Adama Vojtěcha, pravé ruky Andreje Babiše pro oblast zdravotnictví, dnes vládou prošlo. Mladý právník tak bude sedět ve správní radě VZP, přičemž už je členem dozorčí rady ČPZP. Foto: Tomáš Cikrt

Překvapení: Vláda neschválila Marii Bílkovou do správní rady VZP

Vláda dnes doplňovala složení správní rady VZP, což bývá obvykle rutinní rozhodnutí bez zádrhelů. Tentokráte však došlo k neobvyklému překvapení. Neprošel totiž návrh na jmenování Marie Bílkové, bývalé šéfky Úřadu práce, která pracuje u ministra Andreje Babiše (ANO). Další adept Adam Vojtěch, jeho pravá ruka pro oblast zdravotnictví,  nakonec schválen byl. Informaci Zdravotnickému deníku potvrdil na přímý dotaz ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ing. Marie Bílková je ředitelkou jednoho z odborů financování kapitol státního rozpočtu ministerstva financí, ovšem v nedávné minulosti šéfovala Úřadu práce. Odvolala jí však ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Právě ta, podle našich zjištění, vznesla dnes při jednání vlády námitky vůči nominaci Bílkové do správní rady VZP.

Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch je nepostradatelnou pravou Babišovou rukou v oblasti zdravotnictví. Ve vládě sice jeho jmenování do správní rady VZP prošlo, ale podle našich informací ne tak zcela hladce. V rozpravě byla kritizována skutečnost, že již sedí v dozorčí radě České průmyslové zdravotní pojišťovny.  A. Vojtěch vedl Babišovu speciální pracovní skupinu pro zdravotnictví (která údajně již nepracuje), absolvuje se šéfem jeho spanilé jízdy po českých nemocnicích, účastní se důležitých jednání s ministerstvem zdravotnictví, sám se setkává s různými lidmi například z nemocnic a rozšiřuje si tak své obzory. Je také členem pracovní skupiny, která má navrhnout další fungování letecké záchranné služby (o tom píšeme zde).

-cik-