Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se hned druhý den po krajských volbách v České televize ostře pustil do Andreje Babiše, jemuž chce zákonem o neziskových nemocnicích zabránit jejich privatizaci. Reprofoto: ČT

Němeček chce ve vládě protlačit zákon o neziskových nemocnicích i proti odporu ANO

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce prosadit ve vládě – i proti odporu ministra financí Andreje Babiše (ANO) –  zákon o neziskových nemocnicích a pravidelnou automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce. Věří v podporu lidovců. Němeček to dnes řekl v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Babiš a ministerstvo financí mají podle Němečka odpor ke změnám, které mají stabilizovat české zdravotnictví, protože Babiš má zájem privatizovat zdravotnická zařízení. „Příliš pozdě pane ministře. Po třech letech od programového prohlášení,“ připomněla ministrovi na margo zákona o neziskových nemocnicích jeho stínová kolegyně z KSČM Soňa Marková. „Ale může se to podařit, my jako KSČM jsme pro všemi deseti,“ dodala.  

 

Prosazení pravidelné valorizace požaduje Česká lékařská komora (ČLK), Němeček prosazení tohoto kroku nedávno slíbil. Komora požaduje, aby se platby státu postupně zvyšovaly s nárůstem vyměřovacího základu z 25 na 50 procent průměrné mzdy. Kabinet projednávání Němečkova návrhu koncem srpna přerušil, Němeček dnes uvedl, že ho vládě znovu předloží v nejbližší době. „Zákon předložím s rozporem ministerstva financí, protože ministerstvo financí prostě nesouhlasí se základním principem, který je v koaliční dohodě,“ řekl ministr. Podporu lidovců pro návrh má, řekl.

Zákon o neziskových nemocnicích je součástí programového prohlášení vlády, připomněl Němeček. Návrh, který koncem září odešel do legislativní rady vlády, mimo jiné předpokládá, že nemocnice by v budoucnu nemusely danit svůj zisk a mohly by jej použít například k nákupu nového vybavení. Ministerstvo financí nesouhlasí právě s osvobozením nemocnic od daně z příjmu, podle Němečka ale bude dopad do státního rozpočtu zanedbatelný.

Ministr zdravotnictví uvedl, že odpor resortu financí a ANO k návrhu je dán tím, že Babiš má velké zájmy ve zdravotnictví. Fond Hartenberg spravující peníze šéfa ANO nakupuje zdravotnická zařízení. „Andrej Babiš chce, aby zdravotnictví na krajích pokud možno nebylo v dobré ekonomické kondici, protože se nakupuje lépe, a samozřejmě aby tady nebyl zákon, který to zkomplikuje,“ řekl Němeček. Zákon o neziskových nemocnicích má přitom podle ministra převod nemocnic z veřejného do soukromého majetku zkomplikovat.

Němeček u této předlohy předpokládá racionální diskusi s lidovci. „Pokud budou mít nějaké konkrétní připomínky k tomu zákonu, tak jsme schopni s tím pracovat, ale věřím, že tu podporu mít budeme,“ řekl. Věří tomu, že se zákon stihne přijmout do sněmovních voleb v příštím roce. „Situace na krajích ukazuje, že je nejvyšší čas, abychom s tím zákonem pohli,“ řekl Němeček v narážce na výsledky krajských voleb, ve kterých ANO vyhrálo v devíti ze 13 krajů.

-čtk, red-