Olivova dětská léčebna, unikátní zařízení, které už nemá dluhy, ale potýká se s nedostatkem pacientů. Foto: Olivovna.cz

Olivova dětská léčebna v Říčanech hledá nového ředitele. Nabídky lze podat do konce října

Olivova dětská léčebna v Říčanech u Prahy, která si v těchto dnech připomíná 120 let od svého založení, bude mít nové vedení. Dosavadní ředitel Jiří Bruk rezignoval na funkci a bylo vyhlášeno výběrové řízení na jeho nástupce. Zájemci mohou podávat nabídky do konce října, řekl ČTK předseda správní rady léčebny Lukáš Končický. Zařízení je podle něj díky dotacím od Prahy a Říčan v současnosti již bez dluhů, stále se ale nezlepšila obsazenost.

 

Situaci kolem říčanské ozdravovny pro děti s plicními chorobami řeší Praha i město Říčany již několik let. V minulosti se zařízení dostalo do vleklých dluhů. Letos mu podle Končického obě města poslala několikamilionové dotace, díky nimž se staré závazky podařilo umořit. „Dluhy jsou díky zakladatelům kompletně vyřešeny, ale nedošlo k nějakému zásadnímu pokroku, co se týče obsazenosti léčebny,“ podotkl Končický.

Bruk se do čela ozdravovny dostal loni v dubnu a podle Končického byl krizovým manažerem, jeho nástupce má vzejít ze standardního výběrového řízení. Uplynulé období pod Brukovým vedením nechtěl Končický příliš hodnotit. „Určitě jsme měli naprostou důvěru v pana ředitele, ta komunikace byla dobrá, ale hospodářské cíle prostě naplněny nebyly,“ dodal. Brukův nástupce by se měl ujmout funkce k 1. únoru, do té doby bude dočasnou ředitelkou Růžena Štorcová.

Dětská léčebna v Říčanech patří k nejstarším zařízením pro děti nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. Pomáhá dětem s onemocněním dýchacích cest, pohybového ústrojí a trpícím obezitou. Zařízení bylo otevřeno v roce 1896 z popudu manželů Olivových. Zpočátku poskytovalo sociální služby, později převážila jeho zdravotnická funkce.

-čtk-