Spalničky nejsou banálním onemocněním, mohou skončit vážnými a život ohrožujícími komplikacemi. Ty jsou skutečným nebezpečím a ne očkování. Odpovědný rodič nechává své dítě očkovat. pokud chce chránit jeho zdraví a život. stejně jako tak chrání děti, které z důvodu nemocni být očkovány nemohou. Foto: Wikimedia

Fatální komplikace spalniček jsou častější, než se doposud myslelo. Očkování je zcela na místě

Pověst banálního dětského onemocnění, které neznamená nic jiného než pár dní v posteli, mají spalničky zcela neprávem. Ukazuje to nová studie zaměřená na fatální komplikaci spalniček označovanou jako subakutní sklerotizující panencefalitida, při níž spalničkový virus pomalu napadá centrální nervový systém dítěte, až nakonec dojde k úmrtí. Toto onemocnění, kdy se virus po předchozí infekci znovu aktivuje, je nevyléčitelné a drtivá většina nemocných umírá během tří let od manifestace choroby. Jak upozorňuje americký deník The Washington Post jedinou prevencí je v tomto případě očkování, které chrání jak očkované, tak díky kolektivní imunitě ty, kteří očkovaní být nemohou. Týká se to zejména dětí mladších 12 měsíců, které vzhledem ke svému věku ještě nemohou být očkovány, a současně u nich nevyšší riziko fatálních komplikací spalniček.

Toto infekční onemocnění se obvykle projevuje v podobě horečky, kašle, rýmy a vyrážky, avšak u dětí mladších pěti let a dospělých často probíhá komplikovaně. Podle údajů Centers for Disease Control and Prevention musí být každý čtvrtý nemocný kvůli infekci hospitalizován. U každého dvacátého dítěte, které spalničkami onemocní, se objeví zápal plic, ten je také nejčastější příčinou úmrtí u dětí v důsledku této choroby. Pokud onemocní těhotná žena, může infekce způsobit předčasný porod a narození dítěte, které si do života ponese těžší start než ostatní.

Velmi děsivé překvapení

Až doposud vědecká komunita vycházela z nedávné německé studie, podle níž je riziko rozvoje subakutní sklerotizující panencefalitidy 1:1 700 u dětí, které prodělaly spalničky před pátými narozeninami. Starší práce pak uváděly četnost této fatální komplikace spalniček, která se rozvíjí i léta po vlastní infekci, 1:100 000. Při mezinárodním setkání expertů na infekční choroby IDWeek v New Orleans byly zveřejněny závěry výzkumu, který provedl tým působící na David Geffen School of Medicine at the University of California v Los Angeles. Studie ukázala, že pravděpodobnost této fatální komplikace spalniček, která vždy končí úmrtím dítěte, je ve skutečnosti vyšší a to 1:1 387, v případě, že onemocní dítě mladší pěti let. Pokud však onemocní kojenec, který ještě nemohl být vzhledem k věku očkován, je pravděpodobnost rozvoje subakutní sklerotizující panencefalitidy dokonce 1:600. Statistiky jsou v případě této komplikace spalniček neúprosné, i když se objevuje až po několika letech od prodělání infekce, desetina nemocných umírá ještě během prvních tří měsíců od propuknutí choroby, 80 % nemocných zemře během následujících tří let a zbývajících 10 % zemře do deseti let.

„Je to velmi děsivé překvapení,“ okomentoval výsledky výzkumu pro agenturu Reuter profesor James Cherry, který jako pediatr specializující se na infekční choroby působí na University of California a podílel se na této vědecké práci. „Odpověď na toto je dobrá pro veřejné zdraví. Je nutné očkovat každého a vytvořit tak kolektivní imunitu, která ochrání ty vůči spalničkám a subakutní sklerotizující panencefalitidě nejzranitelnější,“ popsal vědec. Kolektivní imunita, kdy je drtivá většina populace proti spalničkám očkovaná, chrání právě ty, kteří nemohou být očkovaní, ať už kvůli věku, protože jsou mladší 12 měsíců, nebo jejich imunitní systém není v takovém stavu, aby bylo možné provést vakcinaci. Ve chvíli, kdy však proočkovanost populace pod 95 % klesne právě kvůli odpůrcům očkování, infekce se znovu začne šířit a zasáhne právě ty nejslabší.

Záměrně neočkovat své děti je rodičovský omyl

Spalničky jsou přitom jedním z infekčních onemocnění, které se znovu objevuje právě kvůli odpůrcům očkování. Podle údajů Centers for Disease Control and Prevention se v roce 2014 v USA objevilo 667 případů spalniček. Jedním z hlavních ohnisek nákazy byla v tomto roce náboženská komunita Amišů v Ohiu, která odmítá očkování. V roce 2015 se pak objevilo 189 případů spalniček z toho 131 případů souviselo s ohniskem nákazy v kalifornském Disneylandu, které bylo vůbec největším ohniskem nákazy spalniček za posledních 15 let. „Ve 24 případech se jednalo o děti ve věku do dvou let, které jsou nyní vystaveny riziku rozvoje vždy fatální subakutní sklerotizující panencefalitidy,“ popsala deníku The Washington Post Jennifer Zipprich z kalifornského ministerstva zdravotnictví.

Právě případy, které se objevily Kalifornii mezi lety 1998 až 2015, byly předmětem výzkumu University of California. V rámci studie bylo identifikováno celkem 17 případů subakutní sklerotizující panencefalitidy, které se objevily u dětí, které jako neočkované prodělaly spalničky. Jedním z nemocných je také pětiletý chlapec, který se nakazil spalničkami během cesty do Německa. Nyní je v hospicu, neschopný pohybu či reakce na pokyny. Průměrný věk, kdy byla tato fatální komplikace spalniček diagnostikována, byl 12 let. Věk nemocných se pohyboval od 3 do 35 let. „Mnoho z těchto pacientů mělo pokračující kognitivní nebo pohybové problémy, než byly definitivně diagnostikováni. Subakutní sklerotizující panencefalitida obvykle postupuje v několika fázích. Zpočátku jsou příznaky jemné, objevují se změny v chování,“ vysvětlil profesor Cherry s tím, že postupně se choroba vyvíjí, až nakonec člověk skončí v kómatu a umírá.

Vědecký tým, který se zabýval subakutní sklerotizující panencefalitidou, podle něj doufá v to, že závěry jejich práce pomohou přesvědčit rodiče o významu očkování proti spalničkám. Ti tzv. MMR vakcínu mnohdy odmítají ve strachu z toho, že se u jejich dětí objeví po očkování vážné zdravotní problémy, včetně autismu. Tento názor přitom vznikl na základě vědeckého podvodu, kterého se na začátku devadesátých let dopustil Andrew Wakefield, když záměrně zkreslil data o pouhých dvanácti dětech. Nejen, že sám Wakefield přišel o lékařskou licenci, ale hlavně žádná z mnoha dalších studií, do kterých byly zahrnuty miliony dětí po celém světě, souvislost mezi očkováním a vznikem autismu neprokázala (mezi lety 1999 a 2012 byla tato souvislost zkoumána ve studiích nezávislých na farmaceutickém průmyslu u 14 700 000 dětí a nebyl zjištěn ani jeden takový případ!)

Podle Cherryho je zcela na místě, aby americké děti byly vždy očkovány před tím, než vycestují do zemí, kde se spalničky vyskytují. „Žádné dítě by nemělo odjet do Evropy nebo na Filipíny, pokud před tím nedostalo dvě dávky vakcíny proti spalničkám. Je to příliš riskantní,“ uvedl expert na infekční choroby. Mnozí rodiče, kteří své děti záměrně neočkují, se domnívají, že své děti chrání. Opak je však pravdou. „Tito rodiče se bohužel mýlí. Správná věc je chránit své děti očkováním, aby nedostaly spalničky a nemohly následně dostat tak hroznou komplikaci,“ shrnul pro The Washington Post profesor pediatrie Gary Marshall, který působí na University of Louisville School of Medicine v Kentucky.

Ludmila Hamplová