Primář MUDr. Ondřej Urban z Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice. Foto: Archiv Vítkovické nemocnice

Jako první v Česku odstranili nádor tlustého střeva novou metodou

Ve Vítkovické nemocnici operují nádor tlustého střeva novou metodou. Vyříznou jej i se střevní stěnou. S prvními zkušenostmi se lékaři podělí v prosinci na gastroenterologických dnech v Karlových Varech.

 

Jako první v České republice zkoušejí lékaři Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě speciální endoskopický zákrok, vedoucí k odstranění nádoru tlustého střeva. Nová metoda zcela eliminuje dosud největší komplikaci, ke které může při endoskopické resekci nádoru dojít, a to protržení trávicí trubice.

Tým Centra péče o zažívací trakt poprvé sledoval tento unikátní zákrok letos v únoru, v rámci endoskopického workshopu v německém Düsseldorfu, kde jej prezentoval propagátor této metody, profesor Schmidt. „Hned bylo jasné, že by tato metoda mohla vhodně doplnit naše spektrum výkonů, protože ročně provádíme až tři stovky endoskopických resekcí. Po domluvě s výrobcem speciálního zařízení následoval nejprve výcvik našeho týmu na prasečím modelu v Centru experimentální endoskopie v Ostravě, které je společným projektem Vzdělávacího institutu AGEL a Lékařské Fakulty Ostravské Univerzity,“ uvádí primář Centra péče o zažívací trakt Ondřej Urban.

Menší riziko

Vůbec první endoskopickou transmurální resekci časného nádoru tlustého střeva, jak se zákrok odborně nazývá, provedl na pacientovi tým Centra péče o zažívací trakt, letos na podzim. Prvním pacientem, který tento zákrok ve Vítkovické nemocnici podstoupil, byl 65letý muž, který již v minulosti prodělal klasickou operaci střeva v jiné lokalizaci. „Na jiném pracovišti byl pacientovi endoskopicky odstraněn nádor rostoucí ve sliznici, ale po dvou letech se v jizvě nádor objevil znovu,“ popisuje primář Ondřej Urban s tím, že chirurgický zákrok by pro tohoto pacienta obnášel mnohem větší riziko než řešení endoskopické.

Dosud lékaři při endoskopické resekci vyřízli vždy nádor ze stěny tak, aby neproděravěli střevo. „Perforaci jsme považovali za komplikaci. Pokud by ve střevě zůstal po endoskopickém odstranění nádoru otvor, znamenalo by to rozvoj zánětu pobřišnice s rizikem úmrtí pacienta. Takový stav je nutné ihned chirurgicky ošetřit sešitím. Nová metoda umožňuje nádor odstranit spolu se střevní stěnou v celé její šíři, přičemž perforaci je zabráněno použitím speciální svorky,“ vysvětluje princip lékař Centra péče o zažívací trakt Přemysl Falt. Jak doplnil, speciální jednorázový přístroj, který umožňuje odstranit nádor i se střevní stěnou se připevňuje přímo na běžný endoskop.

Zákrok zatím ve Vítkovické nemocnici úspěšně absolvovali tři lidé. Vhodný je pro nemocné s polypem nebo povrchově rostoucím nádorem tlustého střeva, který nelze odstranit jinými endoskopickými metodami. „Hlavní přínos je ten, že se pacient vyhne chirurgickému zákroku s otevřením břicha. Zásadní je ale správný výběr pacientů, naprostá většina nemocných se zhoubným nádorem střeva se chirurgickému výkonu nevyhne,“ upřesňuje primář Urban.

MUDr. Přemysl Falt z Centra péče o zažívací trakt při výkonu speciálního zákroku.
MUDr. Přemysl Falt z Centra péče o zažívací trakt při výkonu speciálního zákroku.

Jen pro deset pacientů

Zdravotní pojišťovny však zákrok zatím nehradí a prvních deset ošetření tak bude hrazeno z vnitřního grantu společnosti AGEL. Nástroj, který se při zákroku používá, je totiž na jedno použití a stojí asi 45 tisíc korun. „Česká gastroenterologická společnost bude usilovat o zařazení výkonu do Sazebníku výkonů. To je však dosti dlouhý proces. V úvahu připadá i úhrada pacientem,“ říká primář Urban, který je zároveň I. místopředsedou České gastroenterologické společnosti.

Jak doplnil, v největší evropské studii, která se jmenuje Wall resect study, je zatím zařazeno asi 180 pacientů. „Nepředpokládám, že je tento výkon někde hrazen z veřejného pojištění, ale postavení terapeutické digestivní endoskopie je v západní Evropě lepší než je tomu u nás, takže mají větší finanční prostor,“ podotkl.

Centrum péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice bylo založeno v roce 2003 a v současné době je největším gastroenterologickým centrem na Severní Moravě a patří mezi tři největší centra v České republice. Ročně je zde provedeno více než šest tisíc endoskopií, z toho dva tisíce terapeutických.

V prosinci Lékaři centra chtějí první zkušenosti s endoskopickou transmurální resekcí prezentovat na Postgraduálních vzdělávacích gastroenterologických dnech v Karlových Varech, které se konají v prosinci. „První zprávu o metodě jsme již publikovali v časopise Gastroenterologie a hematologie,“ dodal primář.

-ova-

Foto: Archiv Vítkovické nemocnice