Krajský výkonný výbor ČSSD vzkazuje premiérovi: Svatopluk Němeček je dobrý ministr, plní náš program a nebojí se Babiše. Foto: Tomáš Cikrt

Premiér má problém: Němečka se zastal krajský výbor

Ještě na začátku týdne to vypadalo na jistý odchod z vlády. S přibývajícím časem ovšem ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček získává půdu pod nohama. Jak jsme již informovali, premiér by ho chtěl vyměnit, ale nemůže za něj najít adekvátní náhradu. Oba adepti, které oslovil s nabídkou postu ministra zdravotnictví, ji odmítli. Jak zjistil Zdravotnický deník, zastal se nyní Němečka jeho domovský Krajský výkonný výbor ČSSD Moravskoslezský, který ministrovi vyjádřil svým usnesením „jednoznačnou podporu v setrvání ve funkci a další úspěšné práci v tomto rezortu“. Bohuslav Sobotka vždy pečlivě – jako šachista – vyvažoval zájmy regionů a nemůže jejich hlas přeslechnout ani tentokráte, zvláště pokud mu ze severu Moravy vzkazují, že Němeček „představuje jedinou funkční hráz vzdorující snahám ovládnout zdravotnictví Andrejem Babišem“. Zatímco pro spolustraníky začíná být premiér s avizovaným odvoláváním ministrů neuchopitelný, lékařská komora by odchod současného ministra zdravotnictví uvítala.

 

Krajský výkonný výbor ČSSD Moravskoslezský „hodnotí dosavadní práci Svatopluka Němečka ve vedení rezortu zdravotnictví jako úspěšnou.“ Podle krajského výboru se podařilo naplnit programové cíle a volební sliby, jako je zrušení regulačních poplatků, opakované navýšení platů ve zdravotnictví, ekonomická stabilizace nemocnic a zdravotních pojišťoven, záchrana českého lázeňství apod.

Severomoravští straníci v usnesení vyjádřili také „znepokojení a nevoli členské základny nad negativními následky, které vznikají v důsledku neuvážených kroků v podobě ohlášení výměny ministrů ČSSD ve vládě a jejich zásadních mediálních negativních dopadů na celou ČSSD“. Připomínají, že se ministr Němeček opakovaně dostal do střetu s Andrejem Babišem, jenž podle nich „útočí na samotné základy programových hodnot sociální demokracie, mezi něž patří dostupná zdravotní péče pro všechny občany“.

Krajský výkonný výbor ČSSD Moravskoslezský nakonec žádá předsedu ČSSD „o zvážení personálních změn, které by vedly k dalšímu poškození jména ČSSD“.

Další fáma vyvrácena: prezident ČLK nabídku nedostal

V ČSSD si mnozí členové i funkcionáři neumějí vysvětlit, proč se premiér ve svém dopise ostře vymezuje vůči hnutí ANO a současně se hodlá zbavit těch ministrů, kteří se Andreje Babiše takříkajíc nebojí. V případě Svatopluka Němečka se až dosud v kuloárech hovořilo o několika důvodech, pro které ho chce premiér odvolat: – ztratil prý důvěru své krajské organizace, – dlouhodobě s ním má problém „okolí“ premiéra, – větší vliv na zdravotnictví by chtěla získat pražská ČSSD, vedená ředitelem FN Motol Miroslavem Ludvíkem (on sám popřel, že by nabídku dostal či přijal, ale zcela to nevyloučila Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně ministra zdravotnictví) a – také se od Němečka odvrátila lékařská komora. Aktuální aktivní podpora Němečka ze strany regionálních kolegů postavila na hlavu první možnost, tedy že by snad měl ztratit jejich důvěru. Další zůstávají v rovině spekulací. Pravdivá je ovšem informace o roztržce s lékařskou komorou.

„Ministr Němeček byl před rokem hostem sjezdu lékařské komory, která přijala usnesení, že delegáti nejsou spokojeni s prací ministerstva, a pan minstr to obrátil v žert, že on také není spokojen. Za celý rok neudělal nic proto, aby se spokojenost lékařů s prací ministerstva nějak zvýšila. A zkušenost ze září, kdy delegáti sjezdu na ministra pískali, také nesvědčí o tom, že by se u nich těšil nějaké velké důvěře a autoritě. Pokud chce ministr zdravotnictví udělat nějaké změny, a toho času je strašně málo, protože vláda bohužel ztratila minimálně půlrok od té doby, co jsme jí vyzvali k řešení personální krize a nabídli určitá opatření, tak šance se zmenšila,“ řekl ZD prezident lékařské komory Milan Kubek. Ministr Němeček ovšem nevnímá tuto kritiku jako spravedlivou a už na zmíněném mimořádném zářijovém sjezdu komory delegátům připomněl, že je jediným členem vlády, který tam za nimi skutečně přijel a že se mj. zasadil o opakované navýšení platů. Upozornil je také, že považuje za chybu, když lékaři své požadavky eskalují, protože tím mohou ztratit důvěru veřejnosti.

Prezident Kubek se včera ráno setkal s premiérem, což zase oživilo spekulace, že právě jemu bylo nabídnuto vedení rezortu po Němečkovi. Sám Kubek je ale pro náš deník vyvrátil s tím, že nabídku nedostal. Nicméně o víkendu se koná další (tentokráte řádný) sjezd komory, očekává se, že ministr bude kritizován zejména za vzdělávací zákon, jehož novela prošla ve středu sněmovnou. Pro zákon ovšem hlasovala velká část poslanců. Komora namítá, že výsledná podoba zákona se příliš vzdálila od původní verze, na jejíž přípravě participovala. Ministr ovšem míní, že nemohla očekávat, že prosadí všechny své představy. Neshoda panuje i nad požadavkem komory, aby získala právo posuzovat personální vybavení poskytovatelů zdravotních služeb, což Němeček opakovaně odmítl.

Premiér oznámil, že chce mít změny ve vládě hotové do začátku prosince. Svatopluk Němeček zatím neodchází. Těší se podpoře krajské organizace ČSSD i prezidenta Zemana. Má několik dní na pokus otupit hroty sporu s komorou. A Bohuslav Sobotka musí najít kandidáta tak dobrého, aby si výměnu obhájil. A to bude nakonec největší oříšek, který může udržet dosavadního ministra zdravotnictví ve funkci až do podzimních voleb.

Tomáš Cikrt