Všechny psy, kteří pomáhají postiženým či nemocným lidem a jejich rodinám po celé zemi, připravily Pomocné tlapky bez státního příspěvku, jen díky darům, grantům, sponzorům a sbírkám. Foto: Pomocné tlapky

Společnost Pomocné tlapky předala za 15 let 190 asistenčních psů

Už 190 speciálně cvičených psů pro klienty se zdravotním nebo kombinovaným handicapem vycvičila společnost Pomocné tlapky ze Starého Plzence na Plzeňsku. Všechny psy, kteří pomáhají postiženým či nemocným lidem a jejich rodinám po celé zemi, připravily Pomocné tlapky bez státního příspěvku, jen díky darům, grantům, sponzorům a sbírkám. Na výcvik asistenčních psů se na rozdíl od výcviku vodících psů nevztahuje státní podpora. Ve středu v Plzni začne závěrečné secvičování 190. psa s klientem, šestiletých chlapcem, řekla včera ředitelka Pomocných tlapek Hana Pirnerová.

 

Psi jsou speciálně cvičení podle individuálních potřeb každého klienta. Jako jedni z mála je Pomocné tlapky předávají zdarma. „Připravujeme asistenční psy pro klienty plně nebo částečně upoutané na invalidní vozík, pro klienty se záchvatovými onemocněními, vodící psy pro nevidomé, kteří dokážou se psem pracovat samostatně, a šikovné společníky pro klienty s těžkým kombinovaným postižením,“ vyjmenovala Pirnerová. Psí pomocníky dostávají často také děti s různou formou a stupněm mozkových dysfunkcí nebo s autismem.

Stodevadesátý tým tvoří labradorka Sára a šestiletý Samuel z Luhačovic s rodinou. „Přestože Samík trpí autistickou poruchou, dělal při prvním seznámení se Sárou netypicky rychlé pokroky a sbližování probíhalo až dojemně hladce, jakoby se ti dva znali už dávno,“ řekla cvičitelka Pomocných tlapek Olga Tomášů. Sára bude podle ní chlapcovou oporou, mostem mezi jeho vnitřním a vnějším světem, prostředníkem k navazování kontaktů s okolím a motivací pro rozvoj jeho motorických, sociálních a komunikačních schopností.

Šikovní psí společníci pomáhají rodinám jako asistenti v péči o dítě – přinášejí pomůcky, otevírají dveře rodiči nesoucímu nepohyblivé dítě nebo pro průjezd vozíku či kočárku, podávají zvonící telefon a podobně. Plní funkci canisterapeuta a trvale přítomného, často jediného kamaráda, který je schopen kamkoli ho doprovázet, dodala Pirnerová.

-čtk-