Program MEDEVAC funguje od roku 1993. Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí zahrnuje také transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích. Foto: MV ČR, koláž ZD

V projektu zdravotní pomoci MEDEVAC Česko pomůže dětem z Halabu

Česká vláda poskytne pět milionů korun na pomoc pěti nemocným dětem ze syrského Halabu, kde je již tři měsíce obklíčeno a bombardováno na 250.000 lidí. Peníze půjdou do projektu MEDEVAC, tedy humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel. „Děláme to společně s ministerstvem vnitra, našli jsme prostředky na základě dohody s premiérem,“ řekl ČTK ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

 

Česká vláda v červnu pro Sýrii schválila humanitární, rozvojovou a rekonstrukční pomoc dohromady za 195 milionů korun do roku 2019. Pomoc by se mimo jiné měla zaměřit na podporu vzdělávání či obnovu zdravotnických, vzdělávacích a sociálních zařízení. V říjnu poslala do Sýrie šest tun zdravotnického materiálu.

Program MEDEVAC funguje od roku 1993. Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí zahrnuje také transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích. V minulosti program pomohl pacientům z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

Boje o Halab byly obnoveny v září a podle ochránců lidských práv si vyžádaly stovky mrtvých. V obležení se ocitlo na 250.000 obyvatel. Dohodě o ukončení bojů brání kromě jiného neshody mezi Ruskem a USA, které podporují opačné strany konfliktu a neshodují se v otázce oprávněné opozice a teroristů. Válka v Sýrii si od roku 2011 vyžádala už více než 300.000 mrtvých.

ČR poskytuje humanitární pomoc obyvatelstvu uvnitř Sýrie i syrským uprchlíkům v regionu od počátku konfliktu. Od roku 2012 do loňska bylo na pomoc obyvatelstvu Sýrie a syrským uprchlíkům v okolních zemích z humanitárního rozpočtu českého ministerstva zahraničí vynaloženo více než 100 milionů korun.

-čtk-