V nemocnici v Novém městě na Moravě má být od ledna zaveden směnný provoz. Důvodem jsou požadavky lékařů, kteří chtějí větší navýšení odměn, než jim slíbila vláda. Odborový klub chce nyní s krajem ještě jednat. Foto: NNM

LOK chce po vlastních ultimátech jednat s krajem o směnném provozu v nemocnici v Novém Městě

Lékařský odborový klub (LOK) na Vysočině vyzval vedení nemocnice v Novém Městě na Moravě, aby přehodnotilo rozhodnutí, že v nemocnici bude od 1. ledna směnný provoz. Apeluje také na krajské zastupitele, aby se zabývali personálními problémy v nemocnicích zřizovaných krajem a problémem podle nich nezákonné přesčasové práce. LOK se s výzvou obrátil na hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD), chce s ním jednat. ČTK to oznámil krajský koordinátor LOK Vysočina Bohdan Trnka. Běhounek ČTK řekl, že se jednání nevyhýbá, ale sám ho iniciovat nebude.

 

Nemocnice v Novém Městě na Moravě oznámila, že zavede od ledna směnný provoz. Podle jejího vedení se zhruba dvě třetiny lékařů nechtějí spokojit se slíbeným zvýšením tarifních platů o deset procent a požadují vyšší růst mezd a odměn za služby. Nemocnice zajistí akutní péči, omezení se ale dotkne provozu některých ambulancí a plánovaných výkonů. Běhounek již dříve označil požadavky na odměňování v novoměstské nemocnici za nereálné.

„Očekávám, že ještě do konce roku bychom měli s hejtmanem o možnostech řešení této situace jednat,“ řekl Trnka. Podle něj není situace ideální ani v dalších krajských nemocnicích, ale nějaké kompromisní dohody se tam zřejmě podaří dosáhnout. „Víme, co směnný provoz znamená, to je neudržitelné pro občany i ekonomiku nemocnice. Je to krajní řešení, ale nezdá se mi, že by se tím krajské zastupitelstvo zatím nějak zvlášť zabývalo,“ uvedl Trnka. Podle něj se ve všech krajských zařízeních hrubě porušuje platný zákoník práce.

Podle Trnky se v novoměstské nemocnici od roku 2011 nezvedaly platby za přesčasovou práci. Řada erudovaných lékařů odešla do privátních praxí, uvedl. Zdravotníci stejně jako v jiných nemocnicích v kraji budou mít od ledna o deset procent vyšší tarifní platy, což odpovídá růstu schválenému vládou. „Část lékařů vypověděla dohody o pracovní činnosti a požaduje pro sebe další navýšení platů, které by znamenalo dalších 25 milionů korun z rozpočtu nemocnice,“ uvedl mluvčí nemocnice Roman Kratochvíl. Pokud lékaři nepodepíšou dohody o provedení práce, nemocnice podle něj není schopna zabezpečit 24hodinový provoz jinak než zavedením směnného provozu.

Trnka řekl, že lékařům při směnném provozu ubude měsíčně kolem 100 hodin přesčasové práce, zároveň ale spadnou na tabulkový plat, což je o něco víc než polovina současných výdělků. „Navíc se prakticky zastaví chod nemocnice, kde se bude zajišťovat pouze akutní péče. Každopádně to bude provizorium, které bude třeba řešit,“ dodal.

Podle Běhounka bylo možné jednat už dávno, kdyby novoměstští lékaři sami nepřišli s ultimátem, aby se vyhovělo jejich požadavkům, a kdy sami nabídli směnný provoz. „Pokud se ozvou, jednání nevylučuji, ale já to iniciovat nebudu. Lékaři si musí uvědomit, že poškozují nemocnici, pacienty i sami sebe,“ dodal hejtman.

-čtk-