WHO po Trupovi chce, aby zajistil přístup všech Američanů ke zdravotní péči. Trump v předvolební kampani řekl, že chce Obamacare zrušit, po vítězství však uvedl, že některé části zváží. Foto: Flickr

WHO vyzvala Trumpa, aby rozšířil Obamovu zdravotní reformu

Světová zdravotnická organizace (WHO) včera vyzvala budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby rozšířil systém zdravotního pojištění svého předchůdce Baracka Obamy, a zajistil tak přístup všech Američanů ke zdravotní péči. Informovala o tom agentura Reuters. Trump v předvolební kampani prohlásil, že Obamovu zdravotní reformu známou jako Obamacare zruší, po vyhraných listopadových volbách nicméně přislíbil, že některé její části zváží.

 

„My jako WHO skutečně podporujeme novou administrativu, aby zajistila, že všichni američtí občané budou mít přístup ke zdravotní péči,“ oznámila na tiskové konferenci v Ženevě Agnés Soucatová, která má ve WHO na starosti správu a financování zdravotních systémů.

Spojené státy jsou jedinou zemí z 35 členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která neposkytuje všeobecnou zdravotní péči, připomněla Soucatová.

Obamacare byla jednou z programových priorit Obamova prvního funkčního období. Zákon k této reformě schválil Kongres navzdory silnému odporu republikánů v roce 2010. Kritici reformy včetně Trumpa ale tvrdí, že Obamův krok vedl ke zdražení pojistného a k dalším vysokým nákladům, navíc je nepřijatelným zásahem státu do podnikatelské sféry. Obhájci reformy naopak kladně hodnotí, že milionům dosud nepojištěných Američanů zajistil dostupné pojištění.

-čtk-