DSA už dříve avizovala, že se proti rozhodnutí zřejmě odvolá. Firma tvrdí, že vítězná ATE nemá potřebnou certifikaci na vrtulníky, a proto zřejmě mohla nabídnout nižší cenu. Foto: Wikimedia

DSA se opět odvolala proti výsledku tendru na záchranku v Ústí

Firma DSA se podle očekávání opět odvolala proti výsledku výběrového řízení na provozovatele letecké záchranné služby ze základny v Ústí nad Labem. ČTK o tom včera informovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Ministerstvo před Vánocemi podruhé vyhlásilo vítězem slovenskou firmy Air-Transport Europe (ATE). Uzavřít smlouvu s ATE mu předtím zakázal předběžným opatřením antimonopolní úřad. Ministerstvo poté rozhodlo, že nabídky znovu posoudí.

 

„Rozhodnutí zadavatele o výběru nejvhodnější nabídky bylo uchazečům doručeno dne 27. prosince 2016. Neúspěšný uchazeč, společnost DSA, v zákonné patnáctidenní lhůtě podala námitky proti tomuto rozhodnutí,“ napsala Čechová. Ministerstvo má od obdržení námitky deset dní na to, aby ji vypořádalo.

DSA už dříve avizovala, že se proti rozhodnutí zřejmě odvolá. Firma tvrdí, že vítězná ATE nemá potřebnou certifikaci na vrtulníky, a proto zřejmě mohla nabídnout nižší cenu. ATE už dříve tvrzení konkurence označila za neprofesionální a účelová. Případ tak zřejmě může znovu skončit u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad předchozí šetření přerušil, aby si v této věci vyžádal odborné vyjádření Evropské agentury pro bezpečnost letectví. Podle ÚOHS i nadále platí, že ministerstvo nemůže podepsat smlouvu s vítěznou ATE.

ATE měla původně létat z Ústí už od letošního ledna. Protože ale tendr nebyl dosud ukončen, podepsalo ministerstvo dvouměsíční dodatek s dosavadním provozovatelem, firmou DSA.

Ministerstvo zdravotnictví loni vypsalo výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH na šest základen letecké záchranné služby, jediným kritériem byla cena. U pěti základen od ledna fungují provozovatelé podle nových smluv. Jedná se o rakouskou firmu Helikopter Air Transport, která v tendru získala základny v Jihlavě a Ostravě. DSA létá z Hradce Králové a Liberce, slovenská ATE z Olomouce. Čtyři stanoviště provozuje stát.

-čtk-