Věříme, že se podaří v nejbližších dnech distribuční činnost léčivých přípravků do zdravotnických zařízení obnovit," uvedla mluvčí B. Braun Medical Lucie Kocourková. Foto: archiv

SÚKL zakázal B. Braun Medical distribuovat léčiva. Firma vysvětluje, že prý čelí nátlaku jiné společnosti

 

Firma B. Braun Medical, která dodává zdravotnické materiály, přístroje či léky, nesmí od minulého týdne distribuovat léčiva. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) jí pozastavil povolení k této činnosti. Rozhodnutí zveřejnil na svém webu. Důvodem bylo to, že firma dodávala léčiva ze skladu v Rudné u Prahy, pro distribuci v těchto prostorách ale neměla povolení. Firma tvrdí, že se stala obětí nátlaku ze strany společnosti, jejíž sklady do prosince využívala.

 

Firma na tuzemském trhu působí přes 20 let. Zabývá se dodávkami zdravotnických prostředků, jako jsou kloubní náhrady, prostředky pro diabetiky, dialýzu, pacienty s inkontinencí, dále distribuuje některé lékařské přístroje a léky. Společnost na svém webu uvádí, že zaměstnává zhruba 700 lidí. V roce 2015 vykázala podle obchodního rejstříku zisk zhruba 73,9 milionu korun, meziročně asi o 20 milionů více. Tržby za prodej zboží předloni činily 1,8 miliardy korun.

Podle mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomové ústav zahájil kontrolu B. Braun Medical na konci loňského roku a zjistil, že firma nedodržuje pravidla správné distribuční praxe. Distributorovi navrhl nápravná opatření. Firma ale opatření nesplnila a ze skladu v Rudné léky dál dodávala. Lékový ústav jí proto pozastavil povolení k distribuci léků. „Pozastavení platnosti distribučního povolení se týká pouze léčivých přípravků, nikoliv zdravotnických prostředků ani potravin pro zvláštní lékařské účely,“ sdělila mluvčí SÚKL.

Kontrola lékového ústavu zatím nebyla ukončena. Dá se ale očekávat, že SÚKL firmě rovněž vyměří pokutu. Léky ze skladu v Rudné jsou podle Přinesdomové nyní uloženy v karanténě.

Firma B. Braun Medical tvrdí, že se stala obětí nátlaku ze strany společnosti, jejíž sklady a dopravní služby využívala. „Tato společnost v prosinci jednostranně a ze dne na den odstoupila od smlouvy, znemožnila nám používat jejich sklady a zároveň protiprávně zadržela velké množství našeho zboží, čímž způsobila výpadek v pravidelných dodávkách,“ napsala ČTK mluvčí B. Braun Medical Lucie Kocourková. Firma proto začala využívat sklad v Podolí u Brna a překladiště v Rudné u Prahy. „Nyní se snažíme veškeré námitky SÚKL k překladišti v Rudné u Prahy okamžitě vysvětlit a řešit tak, aby byly v souladu s jejich aktuálními požadavky. Věříme, že se podaří v nejbližších dnech distribuční činnost léčivých přípravků do zdravotnických zařízení obnovit,“ doplnila Kocourková. Podle B. Braun Medical se nález lékového ústavu netýká už dodaného zboží a firma všechny podmínky pro skladování a distribuci léčiv plní.

Firma B. Braun Medical už dříve na svém webu informovala své obchodní partnery, že některé objednávky mohou být zpožděny. Léčiva mohou odběratelé podle Kocourkové objednávat přes spolupracující distributory.

-čtk-