Původce tuberkulózy Mycobacterium tuberculosis na snímku z mikroskopu. Česko je na tom ve výskytu této bakterie stále relativně dobře. Foto: CDC

Výskyt tuberkulózy je nadále nízký. Lékaři ale mají posílat cizince ze zemí, kde jeTBC rozšířená, na vyšetření

Ministerstvo zdravotnictví chystá doporučení pro praktické lékaře a lékaře, kteří dělají vstupní prohlídky uchazečů o zaměstnání, aby cizince ze zemí s vyšším výskytem tuberkulózy (TBC) posílali na vyšetření k vyloučení této nemoci. ČTK to sdělila hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Podle ní důvodem doporučení není výskyt TBC v populací, ale požadavky lékařů na změny v oblasti vstupních prohlídek. ČR patří mezi země s velmi nízkým výskytem TBC, loni lékaři odhalili TBC u 496 lidí, což je meziročně o 22 méně. Asi 30 procent nemocných tvořili cizinci.

 

Možnost poslat cizince na vyšetření, které má vyloučit TBC, mají lékaři už nyní, ne všichni ji ale využívají. „Cílem (doporučení) je, aby lékaři využívali všechny možnosti, které jim stávající právní rámec již nyní nabízí, tedy indikovat potřebná odborná vyšetření tak, aby nepřipustili, že na pracoviště bude vpuštěna osoba, která k výkonu práce není zdravotně způsobilá,“ sdělila ČTK Gottvaldová.

Ministerstvo na vypracování dokumentu spolupracuje s Českou pneumologickou společností a ftizeologickou společností. Vyšetření k vyloučení tuberkulózy by měli lékaři podle odborníků nařídit u cizinců ze zemí, kde bylo zaznamenáno více než 40 případů tuberkulózy na 100.000 obyvatel. V Evropě mezi tyto státy podle údajů ministerstva zdravotnictví patří Bělorusko, Litva, Lotyšsko, Moldávie, Rumunsko, Rusko a Ukrajina. V Česku lékaři registrují do pěti případů na 100.000 obyvatel.

Aktuální údaje o počtech nemocných TBC u příležitosti Světového dne boje proti tuberkulóze, který připadá na 24. března, dnes zveřejnila Česká aliance proti chronickým respiračním onemocněním (ČARO). Podle předběžných dat z národního registru TBC bylo loni v Česku 496 nemocných tuberkulózou, 19 lidí zemřelo. Ve 146 případech (29 procent) šlo o cizince, z toho 41 jich bylo z Ukrajiny, 21 ze Slovenska, 20 z Vietnamu a 18 z Rumunska. Nejvíce cizinců s TBC bylo v Praze, kde jejich podíl na celkovém počtu nemocných činil 50 procent.

Podle lékařů roste počet cizinců, kteří přijíždějí do ČR pracovat a nemají zdravotní pojištění. „Léčba TBC stojí od 60.000 až po 300.000 korun podle komplikovanosti onemocnění. Tyto náklady řeší nemocnice, které podle zákona a vyhlášky musí tuberkulózní pacienty léčit a izolovat od okolí. Náklady na léčbu těchto pacientů v českých zařízeních přesahují tři miliony korun ročně,“ uvedla Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. Lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

-čtk-