Bláha minulý týden uvedl, že dá svou funkci ve vedení holdingu Jihočeské nemocnice i jeho dceřiných organizací k dispozici. Foto: Jihočeské nemocnice/koláž ZD

Bláha zůstane v představenstvu Jihočeských nemocnic do 30. června, postupně předá agendu Roithové

 

Martin Bláha, který dal po rozpadu původní koalice v jižních Čechách k dispozici svoji funkci předsedy představenstva Jihočeských nemocnic, zůstane členem vedení holdingu do 30. června. Po tu dobu by měl předávat agendu lidovecké zastupitelce Zuzaně Roithové, která krajská zdravotní zařízení povede. Včera to schválilo zastupitelstvo kraje. Bláhu řada krajských zastupitelů kritizuje kvůli tomu, že z jihočeských nemocnic pobírá na odměnách ročně 7,2 milionu korun. Otázka zdravotnictví stála i za pádem jihočeské koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012.

 

„Zuzana Roithová se od 28. dubna stane členem představenstva jihočeských nemocnic,“ uvedla náměstkyně Ivana Stráská (ČSSD). Podle ní bývalá ministryně zdravotnictví sama požádala o čas na adaptaci v novém prostředí.

Proti setrvání Bláhy ve funkcích na další dva měsíce se včera na zastupitelstvu vyslovili opoziční zastupitelé. „Pan Bláha do těch okresních nemocnic dojíždí jednou za měsíc. Žádnou agendu tam nemá. Tu by paní Roithové spíš lépe předali ředitelé jednotlivých nemocnic,“ uvedl zastupitel za ODS Martin Kuba.

Bláha minulý týden uvedl, že dá svou funkci ve vedení holdingu Jihočeské nemocnice i jeho dceřiných organizací k dispozici. Právě otázka odměn ve vedení nemocnic proti sobě postavila bývalé koaliční partnery ANO a ČSSD. Sociální demokraté proto v Jihočeském kraji vytvořili novou alianci. V ní spolupracují s Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočechy 2012. Tato koalice má 28 zastupitelů z 55.

-čtk-