Lenka Kohoutková přebírá šek za Rett Community. Foto: sanafriends foundation

Nadace sanafriends předala více jak 200 tisíc korun čtyřem organizacím pacientů se vzácnou nemocí

Biofarmaceutická společnost sanaplasma, která se ve svých centrech věnuje odběru krevní plazmy, připravila spolu se svou přidruženou nadací sanafriends foundation netradiční akci pro své dárce. Z každého odběru v Den vzácných nemocí, který celosvětově připadl na 28. února, byla věnovaná částka 200 Kč na podporu organizací, které sdružují pacienty se vzácnou nemocí jako je například hemofilie. Celkem se ve všech devíti centrech sanaplasmy vybralo 212 800 Kč, které byly nadací sanafriends dnes rozděleny mezi čtyři pacientské organizace.  Společnost to oznámila ve své tiskové zprávě.

 

Vzácnou nemocí se obvykle označuje chronická a trvalá nemoc s velmi nízkým výskytem v populaci. Většina vzácných onemocnění je genetického původu a mnoho z nich se projevuje už v dětském věku. Přibližně třetina dětí se vzácným onemocněním se nedožije svých pěti let. V rámci Evropy jsou vzácné nemoci mnohdy definovány jako život ohrožující, jejichž prevalence je menší než pouhých 5 osob z 10 000. Mezi jejich nejčastější typy patří metabolické onemocnění, poruchy imunity, systémové autoimunitní onemocnění, revmatologické či endokrinní onemocnění.

Nadace sanafriends již řadu let spolupracuje se sdruženími a organizacemi, které věnují pozornost pacientům se vzácnou nemocí. Jedná se především o pacienty s hemofilií, s Rettovým syndromem nebo s mukopolysacharidózou. Sanaplasma, která se specializuje na odběry krevní plazmy, letos poprvé připravila možnost zapojit se pro své dárce a pomoci tak potřebným. Dne 28. února, v Den vzácných onemocnění, bylo z každého odběru krevní plazmy darováno 200 Kč nadaci sanafriends. „Jsme velmi potěšeni, že se naši dárci tak aktivně zapojili. Tím pádem jsme za pouhý jeden den vybrali částku 212 800 Kč, kterou jsme předali naší nadaci. Rád bych proto všem zúčastněným poděkoval. Myslím, že se z této akce nakonec stane pěkná každoroční tradice,“ říká Frank Matalewski, jednatel ze společnosti sanaplasma. Nadace rozdělila vybranou částku mezi sdružení Hemojunior, spolek Rett Community, spolek Willík a Společnost pro MPS. „Velmi si vážíme dlouhodobé spolupráce s nadací sanafriends, která naši organizaci vždy velmi ochotně podporuje v různých aktivitách. Velké poděkování patří také všem dárcům, kteří se akce zúčastnili a pomohli tak našemu spolku a pečujícím rodinám,“ říká Lenka Kohoutková ze spolku Rett Community, z.s.

Sanaplasma s.r.o. je česká biofarmaceutická společnost s devíti centry v České republice na odběr lidské plazmy. Centra se nacházejí v Brně, Pardubicích, Plzni, Liberci, Mostě, Zlíně, Ostravě, Ústí nad Labem a Olomouci. Sanaplasma s.r.o. je sponzorem dobročinné nadace sanafriends foundation.

Více o společnosti ZDE

-TZ-

Zástupci spolků se šeky. Foto: sanafriends foundation