Cestou k efektivitě je společný postup při zadávání veřejných zakázek, hledání moderních nástrojů řízení, úspor a také posilování vyjednávací pozice vůči dodavatelům i zdravotním pojišťovnám," uvedl krajský náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS). Foto: Flickr/ODS

Středočeské hejtmanství chce založit spolek nemocnic a díky tomu lépe hospodařit i zadávat zakázky

Středočeský kraj chce založit spolek krajských nemocnic, a docílit tak lepšího hospodaření. Pomoci tomu má například společné zadávání veřejných zakázek. Hejtmanství zřizuje nemocnice v Kladně, Benešově, Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami. Záměr včera schválili krajští radní. ČTK o tom informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

 

Rozhodnutí ještě musí odhlasovat krajští zastupitelé. Činnost spolku má stát 1,4 milionu korun ročně, hejtmanství má pomoci ušetřit řádově minimálně miliony korun.

Spolek se má jmenovat Asociace středočeských nemocnic, jeho členy budou krajské nemocnice a přímo kraj, který chce hospodaření nemocnic zefektivnit. „Cestou k tomu je společný postup při zadávání veřejných zakázek, hledání moderních nástrojů řízení, úspor a také posilování vyjednávací pozice vůči dodavatelům i zdravotním pojišťovnám,“ uvedl krajský náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

Podle Kupky bývalé vedení kraje složené z koalice ČSSD a KSČM do značné míry na možnost úspor, jichž lze dosáhnout společným postupem, rezignovalo.

Spolek má nemocnice jednotně zastupovat při jednáních se zdravotními pojišťovnami i dodavateli léků a zdravotnického materiálu a při organizaci centrálních výběrových řízení na služby, dodávky zdravotnického materiálu a léků. Pomůže také s hledáním vhodných dotací, přípravou projektů, organizací seminářů a podobně.

Každý z členů spolku bude mít při rozhodování jeden hlas a Středočeský kraj si ponechá právo veta. Kraj by měl během členských schůzí spolku zastupovat jako předseda člen krajské rady pro oblast zdravotnictví a vedoucí příslušného odboru. „Jediným placeným představitelem spolku by měl být generální sekretář, který bude zajišťovat a koordinovat činnost spolku,“ dodal náměstek.

Peníze na činnost spolku mají dát jeho členové, měsíčně to má obnášet 20.000 korun na každého člena. Spolek bude sídlit v budově krajského úřadu.

-čtk-