Holzer se stal druhým nevidomým horolezcem v histori, jenž na Mount Everestu stanul. Na svém kontě má ale řadu dalších cenných výstupů. Foto: andyholzer.com

Nevidomý horolezec Holzer pokořil Mount Everest

Nevidomému rakouskému horolezci Andymu Holzerovi se podařilo pokořit nejvyšší horu světa, 8848 metrů vysoký Mount Everest. Úspěch, jehož dosáhl v doprovodu dvou rakouských druhů Wolfganga Klockera a Klemense Bichlera, ohlásil vzkaz zveřejněný včera na Helzerově facebookovém účtu.

 

„Andy, Klemens a Wolfi mají svůj cíl – vrchol Mount Everestu dosažen po zhruba desetihodinovém stoupání – emoce se valí,“ oznamuje zpráva. Zároveň sděluje, že tříčlenný tým je už v táboře ve výši 8300 metrů, kde stráví den, než zahájí sestup do základního tábora.

Holzer se tak podle informace na facebooku stal druhým nevidomým horolezcem, jenž na Mount Everestu stanul. Tím se mu zároveň podařilo dosáhnout takzvané Koruny planety (Sedmi vrcholů), protože zdolal poslední z nejvyšších hor sedmi světadílů, který mu ještě chyběl.

Na Mount Everestu šlo o Holzerův už třetí pokus. V roce 2014 mu v pokoření velehory zabránilo lavinové neštěstí a o rok později zemětřesení. Letošní expedice začala v dubnu z čínské severní strany.

Jako prvnímu slepému horolezci se podařilo vystoupit na vrchol Mount Everestu 25. května 2001 Američanovi Eriku Weihenmayerovi.

-čtk-