Spalničky začínají horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. Čtvrtý až pátý den je pak patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Foto: Wikipedie

Počet nakažených spalničkami v Moravskoslezském kraji dál roste  

 

Epidemii spalniček v Moravskoslezském kraji se stále nedaří zastavit. Hygienici k včerejšímu dni evidují 116 nakažených, za uplynulých deset dní přibylo 14 případů. Spalničky hygienici zaznamenali koncem března a od té doby počet pacientů narůstá. Nejvíce nemocných je stále mezi lidmi nad 30 let a pak také u dětí do čtyř let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje.

 

„Patnáct potvrzených případů onemocnění bylo zaznamenáno mezi zdravotnickými pracovníky. V souvislosti s epidemickým výskytem spalniček byla zajišťována pracovníky Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje protiepidemická opatření. To je například aktivní vyhledávání zdroje nákazy, vyloučení vnímavých dětí z kolektivu, izolace nemocného,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková.

Jediným okresem kraje, kde se spalničky stále neobjevily, zůstává Bruntálsko. Nejvíc nemocných pak připadá na Ostravu, a to celkem 95, dalších 12 lidí je z Karvinska. V ostatních částech kraje je to do pěti případů.

Loni přitom bylo v Česku podle Státního zdravotního ústavu evidováno jen sedm případů spalniček. Spalničky jsou vysoce infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je pak patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku.

-čtk-