Odborářům na Martinu Limburském (na snímku) vadí to, že působí i v několika soukromých zdravotnických firmách, což je podle nich střet zájmů. Reprofoto: ČT

Do čela trutnovské nemocnice se včera vrátil Martin Limburský, odbory nesouhlasí

 

Krajskou Oblastní nemocnici Trutnov od včerejška vede Martin Limburský (60), který v jejím čele stál již v letech 1996 až 2013. Limburský, který v roce 2013 odešel z osobních důvodů, ve funkci nahradil Jaroslava Kratochvíla, jenž řízení nemocnice opustil po dvou měsících na vlastní žádost ze zdravotních důvodů. Nemocnice má 670 zaměstnanců a 300 akutních lůžek. Loni vykázala při půlmiliardových výnosech ztrátu 1,6 milionu korun.

 

Se jmenováním Limburského do funkce předsedy představenstva nemocnice vyjádřily nesouhlas nemocniční odbory. Odborářům na Limburském vadí to, že působí i v několika soukromých zdravotnických firmách, což je podle nich střet zájmů. Vedení kraje se za Limburského postavilo. „Odboráři by se měli starat o blaho zaměstnanců a jejich benefity, ale do obsazení managementu by neměli zasahovat,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Nemocnice podle něj potřebuje především personální stabilizaci lékařského i nelékařského personálu.

Výhrady odborů podle místopředsedy Základní odborové organizace Oblastní nemocnice Trutnov Jiřího Šedivce k Limburského působení v soukromých firmách trvají. „Po právní stránce to je sice v pořádku, ale systém řízení nemocnice je v rozkladu a je potřeba, aby se Martin Limburský řízení nemocnice věnoval plně, a ne jen na 0,8 úvazku,“ řekl ČTK Šedivec. Odbory podle něj budou pečlivě sledovat Limburského počínání v čele nemocnice, situaci však nehodlají eskalovat. „Půjde nám o to, aby lidé dostali za svou práci poctivě zaplaceno, aby se neomezovala péče a provoz nemocnice,“ řekl Šedivec. Vyjádření Limburského ČTK zjišťuje.

Kraj vyměnil i zbývající dva členy tříčlenného představenstva nemocnice. K dnešku v představenstvu skončila ekonomka nemocnice Jana Totková, kterou nahradil primář ARO Martin Šimák. Miroslava Procházku, který v představenstvu zastupoval krajský Zdravotnický holding, nahradil Cabicar. „Mé působení v představenstvu by mělo být na dobu nezbytně nutnou, a to do vyřešení současné situace v organizaci,“ uvedl Cabicar.

Změny kraj v minulých dnech provedl i ve vedení Oblastní nemocnice Náchod. K 1. srpnu v čele nemocnice skončí Zbyněk Chotěborský, kterého vystřídá bývalá ředitelka pardubické nemocnice Ivana Urešová. Oblastní nemocnice v Náchodě, pod kterou spadá také nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, je největší nemocnicí patřící Královéhradeckému kraji. Má 832 lůžek a zaměstnává 1500 lidí. Loni měla náchodská nemocnice výnosy 1,05 miliardy korun, její hospodaření skončilo ztrátou 11,5 milionu korun.

-čtk-