Spalničky jsou vysoce infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Foto: Wikipedie

Epidemie spalniček v Moravskoslezském kraji zřejmě skončila

Epidemie spalniček v Moravskoslezském kraji je s největší pravděpodobností u konce. Od 12. června totiž v regionu nepřibývají nové případy a pokud to tak zůstane do pátku, budou hygienici ohnisko nákazy považovat za vyhaslé. ČTK to řekla Irena Martinková z krajské hygienické stanice. V regionu se v uplynulých měsících spalničkami nakazilo 130 lidí, z toho 19 zdravotníků.

 

„Poslední případ máme 12. června, ale musíme počítat s tím, že ten člověk, který onemocněl, je ještě čtyři dny od onemocnění infekční, takže to bereme tak, že onemocnění mohl ještě šířit,“ uvedla Martinková. Teprve po čtyřech dnech od posledního případu tak hygienici počítají dalších 42 dnů, což je dvojnásobná inkubační doba od posledního případu onemocnění. Až po uplynutí této doby lze ohnisko nákazy považovat za vyhaslé.

Nejvíce nakažených spalničkami bylo v okrese Ostrava, kde onemocnělo 106 lidí, jediným okresem v kraji, kde nákaza zaznamenána nebyla, bylo Bruntálsko. Nejvíce nemocných, 61, bylo ve věkové kategorii nad třicet let a dále pak mězi dětmi do čtyř let.

Loni bylo v Česku podle Státního zdravotního ústavu evidováno jen sedm případů spalniček, v kraji to přitom nebyl žádný. V Moravskoslezském kraji se spalničky naposledy objevily v roce 2013, letos to bylo v březnu.

Spalničky jsou vysoce infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Onemocnění může zkomplikovat zápal plic, zánět středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánět mozku.

-čtk-