Voliči demokratů Obamacare brání, pomohla miliónům Američanů získat zdravotní pojištění. S jejím zrušením ale nesouhlasí ani část republikánů. Foto: Wikipedie

Reforma Obamacare v Senátu neprojde, další republikáni jsou proti

Snaha amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušit systém zdravotního pojištění bývalé hlavy státu Baracka Obamy utrpěla v pondělí další a možná smrtelný úder, když se proti republikánskému návrhu na novou reformu postavili další dva senátoři. Trump tak prakticky ztratil šance na prosazení svého plánu v horní komoře Kongresu, přestože zrušení a náhrada Obamových změn byly jedním z jeho hlavních předvolebních slibů.

 

Ke dvěma dřívějším republikánským odpůrcům zákona Susan Collinsové a Randu Paulovi přibyli senátoři Mike Lee a Jerry Moran. Oba své rozhodnutí oznámili v pondělí v noci na twitteru. Republikáni mají v Senátu 52 křesel, pro schválení reformy je potřeba alespoň 50 hlasů. Proti Trumpově reformě jsou všichni demokraté.

„Nyní je bohužel zjevné, že úsilí zrušit a okamžitě nahradit nefunkční Obamacare nebylo úspěšné,“ konstatoval vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. Konstatování neúspěchu je tvrdým úderem pro Trumpa i celou Republikánskou stranu, která přes sedm let slibovala, že s reformou zvanou Obamacare zúčtuje, jakmile ovládne Kongres a Bílý dům.

Další postup republikánů je podle agentury AP nejasný. Trump poslal do twitteru vzkaz s návrhem, aby Kongres Obamův projekt okamžitě zrušil a začal na novém návrhu zdravotního pojištění pracovat od úplného začátku. Demokraté by se podle něj měli k tomuto úsilí připojit. Návrh podpořil i McConnell, který se prý pokusí prosadit v Senátu zákon o zrušení Obamovy reformy s tím, že bezbolestný přechod na nový systém zajistí dvouleté přechodné období.

Podle agentury AP republikáni takový plán sotva přijmou. Před několika měsíci republikánští senátoři podobný návrh odmítli v obavě, že zrušení Obamacare bez okamžité náhrady by vyvolalo chaos.

Vlivný republikánský senátor John McCain, který se zotavuje z chirurgického zákroku v domovské Arizoně, chce najít východisko ve spolupráci s demokraty. „Kongres se teď musí vrátit k běžnému postupu, uspořádat jednání, vyslechnout názory obou stran a schválit zákon, který konečně poskytne Američanům přístup ke kvalitnímu a dosažitelnému zdravotnímu pojištění,“ uvedl McCain v prohlášení.

Podobný názor má podle agentury Reuters i vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer. Vyzval republikány, aby „začali od úplného začátku a spolupracovali s demokraty na zákonu, který sníží poplatky, poskytne pojištěncům dlouhodobou stabilitu a zlepší systém zdravotního pojištění“.

Americká média v prvních komentářích Trumpův pokus o novou zdravotní reformu prakticky pohřbila. Podle deníku The New York Times je nový vývoj „signálem o konci“ pokusů Obamovu reformu změnit. Server Politico své zpravodajství uvedl titulkem „Republikánský zákon o zdravotní péči zkolaboval“. List The Washington Post napsal, že odpor proti plánům na zavedení nového systému zdravotního pojištění vnesl do řad republikánů zmatek.

-čtk-