Pavel Švagr řídí Správu státních hmotných rezerv - instituci, která drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků. Foto: SSHR

Česko by mohlo mít novou mobilní laboratoř pro zkoumání podezřelých látek

Česko by mohlo mít novou mobilní kontejnerovou laboratoř pro zkoumání a analýzu podezřelých chemických, biologických a radiačních látek. Cena zařízení se pohybuje v desítkách milionů korun. ČTK to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

 

V současnosti má správa několik svozových aut, které podezřelé látky z celé republiky převážejí do areálu blízko Příbrami, který provozuje Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany. Právě ten může prostřednictvím ministerstva vnitra o koupi zařízení, které by stávající prostory doplnilo, požádat.

„S výzkumným ústavem vedeme velmi vážnou debatu o tom, jestli by nebylo dobré mít nějakou mobilní laboratoř, jestli toto velké zařízení nepřenést na automobil a mít trošku flexibilnější přístup,“ uvedl Švagr. Připomněl, že areál ústavu je součástí Integrovaného záchranného systému a řeší desítky případů podezřelých látek ročně.

„Dnes jsme svědkem toho, že na různých úřadech různí lidé počínaje teroristy, konče lidmi, kteří prostě nejsou normální, budou chtít způsobovat škody na životech, ale i na majetku právě zakázanými látkami,“ podotkl Švagr. „Svět se prostě v tomto směru mění a v rámci té změny chceme reagovat i my,“ dodal. Mobilní kontejnerovou laboratoř by se podle něj mohlo podařit koupit kolem roku 2019.

Ředitel ústavu Tomáš Dropa ČTK řekl, že jeho pracovníci se při zkoumání setkávají s různorodými typy potenciálně nebezpečných látek. „Je to případ od případu. Záleží to na tom, kde je místo nálezu, na době, na společenské situaci. Například před volbami se objevují anonymy s bílými prášky. Nebezpečí je buď potvrzeno, nebo vyloučeno,“ uvedl.

Mezi objevenými látkami lze podle něj najít drogy, kyanidy či radioaktivní materiály po zaniklých laboratořích. „Firma například zkrachuje a zbude sklad takového chemicko-biologicko-radiačního pel melu,“ dodal. Počet případů je podle něj proměnlivý.

Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany je veřejná výzkumná instituce zřízená Státním úřadem pro jadernou bezpečnost (SÚJB) za účelem výzkumné a vývojové činnosti v oblasti chemických, biologických a radioaktivních látek. Na starost má mimo jiné i zabezpečení technické podpory dozorové a inspekční činnosti SÚJB v radiační ochraně a při kontrole zákazu chemických a biologických zbraní.

SSHR schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů jako jsou záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků.

-čtk-