Klášter Milosrdných bratří v Brně, nemocnice na něj plynule navazuje. Foto: Wikimedia

Nemocnici Milosrdných bratří bude dál provozovat město Brno

 

Brno bude dál provozovat Nemocnici Milosrdných bratří. Zástupci města se na tom dohodli s Hospitálským řádem sv. Jana z Boha-Milosrdných bratří v Brně coby majitelem nemocnice. Novinářům to včera řekli provinciál řádu Joachim Mačejovský a primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Brno provozuje nemocnici i nyní, dvacetiletá smlouva mu vyprší příští rok. V minulosti se mluvilo o tom, že chce řád nemocnici provozovat sám. V areálu vznikne nový pavilon pro stovku dlouhodobě nemocných pacientů, o které se naopak bude starat řád.

 

Spolupráce by podle Mačejovského mohla být na dalších 50 let. Smlouva se zatím prodlouží do doby výstavby pavilonu, který by mohl vzniknout do čtyř let. Mezi městem a řádem existuje smlouva o dlouhodobé spolupráci při využívání areálu a samotná nájemní smlouva na dobu 20 let, která bude v příštím roce končit. Proto se obě strany dohodly, jak by měla vypadat další spolupráce a fungování nemocničního zařízení.

„Město bude nadále zajišťovat kvalitní zdravotní péči v nemocnici. V jejím areálu bude postaven nový pavilon pro 100 až 120 dlouhodobě nemocných pacientů, o které se budou starat zástupci Milosrdných bratří,“ uvedl Vokřál. Nemocnice i léčebna budou fungovat samostatně a nebudou si konkurovat, doplnil Mačejovský. Léčebna si nejspíš ponechá název Nemocnice Milosrdných bratří, město bude pro zdravotnické zařízení hledat nový název. Vokřál dodal, že lůžek pro dlouhodobě nemocné pacienty je v Brně potřeba zhruba 200. Nová smlouva by se měla podepsat do konce roku.

Město dá peníze na výstavbu nového pavilonu. „Dohodli jsme se na modelu další vzájemné spolupráce ve prospěch nemocných a potřebných. Řád je připravený precizovat podmínky dalšího využívání stávajícího areálu nemocnice včetně případného rozvoje. Vlastními kapacitami pak zajistí provoz omezeného rozsahu následné zdravotně-sociální péče o dlouhodobě nemocné, což odpovídá poslání řádu sloužit nejpotřebnějším,“ řekl Mačejovský.

O převzetí nemocnice řádem se začalo mluvit po nástupu nové koalice poté, co město zveřejnilo záměr sloučit Nemocnici Milosrdných bratří pod jeden management s Úrazovou nemocnicí. Úrazová nemocnice má dluhy desítky milionů, zatímco Nemocnice Milosrdných bratří se z dluhů v minulosti dostala pod vedením ředitele Josefa Drbala.

Řád podle Mačejovského uznal, že město vede nemocnici dobře, a proto nechce změnami provozovatele zasahovat do péče. O úvahy o sloučení dvou městských nemocnic pod jeden management město zatím neupustilo, podle Vokřála se o tom bude dál přemýšlet.

-čtk-