Stát podal žalobu proti pokutě za tendr na audity nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví podalo žalobu proti čtvrtmilionové pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendru na audity nemocnic. Případem se bude zabývat Krajský soud v Brně. ČTK to řekla mluvčí soudu Eva Sigmundová. Chyby se týkaly zakázky z roku 2009 na procesní a personální audity ve fakultních nemocnicích Brno a Olomouc.

 

Do tendru se mohly přihlásit jen firmy, které prokázaly členství v organizaci, jež sdružuje firmy poskytující služby v řízení a rozvoji lidských zdrojů. Tato podmínka ale nebyla podle ÚOHS nezbytná, takže ministerstvo postupovalo diskriminačně. „Předmět veřejné zakázky mohou splnit stejně dobře ti uchazeči, kteří členy takovéto organizace nejsou,“ uvedl úřad v původním rozhodnutí.

Hodnota zakázky nakonec dosáhla 23 milionů korun. Vzhledem k objemu zakázky ministerstvu hrozila pokuta přes milion korun.

ÚOHS se případem zabýval už dvakrát. Soudy úřadu kauzu vrátily z procesních důvodů. ÚOHS totiž původně neprojednal rozklad ministerstva, který evidoval jako opožděný. V novém řízení již musel odvolání celé projednat, svůj závěr ale nezměnil.

-čtk-