Pacienti v pěti středočeských nemocnicích budou hodnotit osm oblastí zdravotní péče včetně komunikace, citové podpory a respektu. Foto: koláž ZD

Středočeský kraj bude zkoumat kvalitu svých nemocnic

Středočeský kraj bude v září a říjnu zkoumat kvalitu všech svých pěti nemocnic. Použít chce mezinárodní metodiku, díky níž získá statisticky průkazné a reprezentativní vzorky nejen na úrovni jednotlivých nemocnic, ale dokáže analyzovat i jednotlivá oddělení nemocnic a zjistit spokojenost pacientů s prací sester a lékařů na jednotlivých stanicích.

 

Výzkum se uskuteční přímo v nemocnicích, hodnotit budou moci jen pacienti, kteří mají s kvalitou služeb bezprostřední zkušenost. Hejtmanství očekává, že se mu podaří získat odpovědi zhruba 500 respondentů v každé nemocnici. Pacienti budou hodnotit osm oblastí zdravotní péče, a to přijetí do nemocnice, respekt, ohled a úctu k pacientovi, koordinaci a integraci péče o pacienta, informace, komunikaci a edukaci, tělesné pohodlí a hotelové služby nemocnice, citovou podporu a zmírnění strachu a úzkosti pacienta, zapojení rodiny a blízkých do léčby a propuštění a následnou péči.

„Prostřednictvím tohoto výzkumu chceme získat věrohodnou zpětnou vazbu, jak jsou pacienti spokojeni se službami našich nemocnic. Nejde o pouhou anketu nahodilých pacientů, ale o reprezentativní podklad pro vedení kraje i managementy nemocnic,“ uvedl náměstek pro oblast zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

Stejná studie se konala ve všech nemocnicích kraje už v roce 2006 a 2007. „Naší ambicí je, aby probíhala každý rok. Vznikla by tak časová řada zásadních informací od pacientů, jako důležité odezvy pro zlepšování komunikace a kvality poskytované péče nejen po stránce odborné, ale i v oblasti přístupu a jednání zdravotnického personálu při práci s pacienty,“ dodal Kupka.

Středočeskému kraji patří celkem pět nemocnic, a to v Příbrami, Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi a Benešově.

-čtk-