Pacienti a jejich rodinní příslušníci si mohou cvičení nastavit na míru – podle diagnózy nebo podle typu cvičení. Dále je možné zvolit si cvičení podle načasování a obtížnosti. Foto: Vimeo

Vadné držení těla má 42 procent dětí, u třináctiletých přes polovinu

Vadné držení těla má 42 procent českých dětí, častěji chlapci. Zatímco mezi pětiletými nemá správné držení těla přibližně čtvrtina, u třináctiletých jde o více než polovinu dětí, později se opět podíl snižuje. Na webu o studii Zdraví dětí 2016 o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Sledováno bylo 5130 dětí v péči 46 praktických lékařů pro děti a dorost v 15 městech.

 

Svalová nerovnováha se u dětí nejčastěji projevila v oblasti krku a ramen, tj. předsunutím hlavy (23 procent dětí), kulatá záda mělo 14 procent dětí, skoliotické držení těla (porucha zakřivení páteře při pohledu zezadu) pak 13 procent dětí. U nesportujících dětí byl výskyt vadného držení těla o téměř deset procent vyšší.

Studie ukázala, že pravidelně a organizovaně sportuje 54 procent dětí, v průměru čtyři hodiny týdně. Pětina dětí nemá žádnou pohybovou aktivitu, mezi sedmnáctiletými dokonce třetina. U nesportujících dětí by výskyt vadného držení těla o deset procent vyšší než už sportovců. Nejvíce sportují devítileté děti, pravidelně se pohybu věnuje 70 procent z nich.

Pětina dětí trpí bolestmi hlavy. Častější jsou mezi těmi, kteří nesportují nebo tráví delší dobu před obrazovkou televize, počítače či tabletu. V průměru tomu české děti věnují dvě hodiny denně, třetina však více než tři hodiny. Čas přes obrazovkou stoupá s věkem, mezi pětiletými je to průměrně 1,5 hodiny, u sedmnáctiletých tři hodiny. Pětina z nich uvedla více než 4,5 hodiny.

Problémy s držením těla nemají jen české děti. Zhruba každý čtvrtý Čech potřebuje léčbu rehabilitační a fyzikální medicínou, z toho ročně 1,5 milionu lidí kvůli páteři či kloubům. Zdravotní pojišťovny dají za rehabilitaci každý rok kolem šesti miliard korun. Potřeba fyzioterapeutů podle odborníků roste se stárnutím populace, tlakem na kratší pracovní neschopnost, ale i snahou o zlepšení životní pohody. Bolesti páteře trápí 80 procent dospělých a tři čtvrtiny dětí.

-čtk-

Výskyt vadného držení těla u dětí

Zdroj: SZÚ