Vláda rozhodla, že se platy sociálních pracovníků zvednou o 23 procent. Jihomoravský kraj na ně dostal 105 milionů, které však nestačily. Nyní tak dostal dalších 76 milionů. Foto: Flickr

Jihomoravský kraj rozdělí poskytovatelům sociálních služeb 76 milionů na mzdy

Jihomoravský kraj dostane od ministerstva práce a sociálních věcí dalších 76 milionů na pokrytí zvýšených mezd sociálních pracovníků. Novinářům to včera řekl hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD). O růstu platů sociálních pracovníků od července o 23 procent rozhodla v první půli roku vláda. Kraj na to v minulosti dostal 105 milionů, což ale podle Šlapala nestačilo.

 

Podle něj se zvýšení dotkne všech poskytovatelů bez ohledu na to, zda je zřizuje obec, stát nebo jsou v soukromém sektoru. Navýšení se týkalo především přímých sociálních pracovníků, kteří se starají přímo o uživatele, jejich pohodlí a tělesné potřeby. „Nyní připravujeme model a rozhodneme o tom, kolika poskytovatelů se to bude týkat. Mým cílem je, aby se to dotklo co největšího počtu, ale budeme vycházet i z toho, kdo už kolik dostal dříve,“ uvedl Šlapal.

Většinu z dříve přidělených 105 milionů už kraj rozdělil. „Bylo zajištěno asi 200 služeb zhruba stovky poskytovatelů sociálních služeb. Je to asi polovina, takže doufám, že se nyní dostane na většinu z té druhé poloviny,“ uvedl Šlapal. Doplnil, že kraj provede i propočet toho, zda bude zhruba 180 milionů od ministerstva stačit na pokrytí celkového navýšení mezd. „Mohlo by to stačit, ale objevil se nám další problém v oblasti pobytových organizací, kde jsou zaměstnané sestry. Tam jsou problémy s pojišťovnami. Peníze z ministerstva nemůžeme použít na sestry, protože jsou to peníze do sociálních oblastí. Takže i když zajistíme financování sociálních pracovníků, tak nám budou pravděpodobně chybět peníze na sestry,“ objasnil Šlapal.

Podle něj se však za poslední roky podpora pro sociální oblast ze strany státu zvýšila. „Když končila Nečasova vláda, kraj dostal 666 milionů korun a nyní se i s dofinancováním ve výši 76 milionů dostáváme na částku miliardy korun,“ dodal Šlapal.

-čtk-