Novela také striktně omezuje činnost pohřebních služeb například v nemocnicích nebo domovech důchodců. Foto: Wikimedia

Novela zákona o pohřebnictví je ode dneška účinná

Dnes vstupuje v účinnost novela zákona o pohřebnictví, kterou vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Podle ministryně Karly Šlechtové (za ANO) přinese více práv pro pozůstalé, kteří zařizují pohřeb, a nájemce hrobových míst. Zároveň zavádí větší postihy za nekalé praktiky. Novela mění zákon, který byl přijat před 15 lety.

 

„Naše novela a její vyhlášky reagují na aktuální změny v právním řádu České republiky a odstraňují nedostatky zákona o pohřebnictví. Osobně jsem navštívila několik provozovatelů pohřebních, kremačních a hřbitovních služeb a z těchto jednání také vzešla řada podnětů,“ uvedla Šlechtová.

Podle ní šlo například o zpřísnění postihu za hanobení mrtvých lidských těl včetně mrtvých nenarozených dětí, se kterými se nakládalo jako s odpadem. „Novelou se nám podařilo zajistit důstojnější zacházení jak se zesnulými, tak s jejich blízkými,“ doplnila ministryně.

Novela vymezuje přestupky a postihy právnickým a podnikajícím fyzickým osobám. Fyzická osoba může za jeden přestupek dostat pokutu až 10.000 korun, právnická půl milionu. V některých případech může být pohřební službě nebo provozovateli krematoria odebrána koncese.

Novela také zavádí státem autorizované zkoušky profesních kvalifikací, které jsou nutné k získání koncese pro podnikání v oboru. Dále mimo jiné zakazuje pohřbení mimo pohřebiště či krematorium nebo hromadné pohřbení do jam zejména v krizových situacích.

„Novela reaguje i na případy, kdy rodičky chtějí pohřbít své mrtvé nedonošené dítě a žádají patologie o vydání těla k pohřbení. Nyní bude umožněno každému rodiči, který si to bude přát, aby mu bylo zdravotnické zařízení povinno předat lidské pozůstatky v jakémkoliv stadiu vývoje k obřadnímu rozloučení,“ uvedla dále Šlechtová.

Novela také striktně omezuje činnost pohřebních služeb například v nemocnicích nebo domovech důchodců. Zakazuje také šíření reklamy na pohřební služby na těchto pozemcích, včetně oplocení.

Přijatá právní úprava rovněž stanoví minimální standard pohřbívání, který bude zajištěn obcí pro každého. Bez ohledu na výši jeho pozůstalosti a bez ohledu na to, zda má či nemá osoby blízké.

-čtk-