Na kurzu, který zajišťuje Vzdělávací a výcvikové středisko pražské záchranné služby, se bude podílet 30 lektorů. Nácvik budou záchranáři trénovat v Praze a v Číně. Foto: ZZSHMP

Praha bude školit budoucí letecké záchranáře z Číny, za peníze Home Creditu

Pražští záchranáři budou školit budoucí letecké záchranáře ze dvou čínských metropolí. Kromě zdravotních týmů ze Šanghaje přijedou do Prahy na výcvik i týmy z Pekingu. První čínský tým přiletí letos v říjnu. Kurz má přispět ke vzniku leteckých výjezdových skupin do tří let. Dnes o tom informovala pražská zdravotní záchranná služba. Praha, kde funguje letecká záchranná služba 30 let, dostala přednost před Římem. Výcvik zaplatí skupina Home Credit, která v Asii expanduje.

 

„Jedná se o velmi prestižní projekt, díky kterému vznikla nejen skripta, ale také celý kurz pro výcvik členů letecké výjezdové skupiny. Naši lektoři mají možnost konfrontovat své zkušenosti a znalosti na mezinárodním poli a získat i jiný pohled na svou práci,“ uvedl ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch. Program školení se nedotkne fungování pražské záchranné služby.

Pražští záchranáři poskytnou čínským kolegům know-how o spolupráci mezi dispečinkem, leteckou službou a pozemním zdravotním týmem během celého zásahu a předání pacienta do rukou lékařů v nemocnici. Součástí programu bude i nácvik situací v terénu.

Na kurzu, který zajišťuje Vzdělávací a výcvikové středisko pražské záchranné služby, se bude podílet 30 lektorů. Nácvik budou záchranáři trénovat v Praze a v Číně.

Praha má uzavřené partnerské smlouvy s oběma čínskými městy. Smlouvu se Šanghají, která má vést k podpoře ekonomické, vědecké a společenské spolupráce, zastupitelé schválili letos na konci dubna. Smlouvu s Pekingem z února 2016 opakovaně kritizují opoziční zastupitelé, kterým vadí klauzule o uznání jednotné Číny.

-čtk-