Mladí lékaři, kteří se rozhodnou jít v Anglii sloužit do méně atraktivních oblastí na venkově nebo na pobřeží, dostanou do začátku 20 tisíc liber. Foto: Flickr

Britští praktici, kteří půjdou sloužit na venkov, dostanou uvítací dárek v podobě 20 tisíc liber

Nedostatek praktických lékařů v regionech je problém, který netrápí jen Českou republiku. Ve Velké Británii se ministr zdravotnictví Jeremy Hunt rozhodl, že k nalákání praktiků do méně atraktivních oblastí použije atraktivní finanční nabídku – totiž uvítací dárek v podobě 20 tisíc liber, tedy v přepočtu téměř 573 tisíc korun. A nejde o jediné opatření, kterým se chystá stát podpořit tamní praktiky. Pomoci chce také ohledně pojištění odpovědnosti, ruku podá starším lékařům před důchodem a posílí školení nových praktiků. Anglie ale také spoléhá na to, že tři tisíce doktorů přitáhne z ciziny.

 

„Praktici čelí bezprecedentnímu tlaku z rostoucí pracovní zátěže, stagnujících budgetů a personální krize, která zanechala mnoho částí země bez dostatku lékařů, kteří by pacienty léčili,“ říká podle The Telegraph předseda Britské lékařské asociace Richard Vautrey.

Lékaři, kteří se připravují na dráhu praktika, proto nově dostanou v Británii 20 tisíc liber, pokud svojí pracovní kariéru odstartují na venkově. Ministerstvo se tak snaží zvýšit počty rodinných lékařů v oblastech, kam je obtížné zdravotníky nalákat. Podle posledních údajů totiž celý milion pacientů týdně nedostane u lékaře termín a jeden z pěti musí na návštěvu čekat přinejmenším týden, což je v posledních pěti letech nárůst o 56 procent. Rekordní je také počet neobsazených míst, kdy zůstává prázdný každý osmý post – a stále více praktiků už nechce v praxi pokračovat.

Cílem je proto od příštího roku přitáhnout budgetem čtyři miliony liber dvě stovky mladých lékařů. Peníze dostanou jednorázově k běžné roční úhradě ve výši 54 tisíc liber (tj. cca 1 550 000 korun), a to nemluvíme o příjmech plynoucích ze spoluúčasti pacientů, která je v Británii úplně jinde než u nás. Opatření je součástí balíčku, který představil ministr Hunt ve snaze posílit řady praktiků.

Problém, jak dostat praktiky do odlehlých venkovských oblastí, přitom řešíme i v Česku. Ministerstvo zdravotnictví proto v rámci úhradové vyhlášky stanovilo, že v místech, kde je možnost zdravotní pojišťovny zajistit poskytování hrazených služeb v oboru všeobecného praktického lékařství a praktického lékařství pro děti a dorost podstatně omezená a kde se opakovaně konalo výběrové řízení, dostane praktik navýšení celkové úhrady o koeficient 1,3. Bohužel se ale nezdá, že by lákadlo vyšších úhrad nějak zvlášť zabíralo. Největší česká zdravotní pojišťovna VZP totiž realizovala bonifikaci za nedostupnost, tedy zmíněný koeficient navýšení 1,3, pouze u tří poskytovatelů (dva praktici pro dospělé a jeden pro děti), a to na Mostecku, Karlovarsku a v Broumově. Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého na bonifikacích VZP vyplatila za období od 1. 1. 2016 do 31. 8. 2017 celkem 786 491 korun.

Jeden krok nestačí

Finanční motivace k práci ve venkovských oblastech ale asi celý problém nedostatku lékařů v Británii neodstraní. „Tento ,zlatý pozdrav´ není novou myšlenkou a pravděpodobně nevyřeší celkovou personální krizi, která je dána tím, že jsme selhali ve vyškolení dostatku nových praktiků,“ míní Vautrey.

Proto je dalším krokem, který se ministr Hunt představil na konci minulého týdne na výroční konferenci Královské společnosti praktických lékařů v Liverpoolu, plán týkající se flexibilnější práce pro starší praktiky. Cílem je, aby v praxi zůstali před ochodem do důchodu co nejdéle. Zároveň ministr potvrdil úmysl podpořit práci kancelář zabývající se náborem lékařů z ciziny. Ta by se měla zaměřit zejména na získávání doktorů z oblastí mimo Evropu, zejména z Austrálie.

Ministerstvo zdravotnictví také zahájilo debatu ohledně regulace lékařských asistentů, tzv. physician associates (PA), respektive jasného vymezení jejich role. Jde obvykle o vysokoškoláky, kteří podstoupí dvouleté intenzivní školení tak, aby mohli pomáhat zdravotnickým týmům. Zároveň se ale objevily plány na širší využití těchto asistentů s tím, že by mohli převzít některé lékařské povinnosti, například vyšetřovat pacienty, diagnostikovat choroby nebo analyzovat výsledky testů – a to pochopitelně vzbudilo vlnu obav. Vedoucí lékaři proto varovali, že by nové posty neměly být využívány jako náhražka za lékaře.

V Anglii se školí nejvíc praktiků v historii

Velkým tématem je v Británii také stále dražší pojištění odpovědnosti. Ministr Hunt by proto pro praktiky v Anglii chtěl státem podporovaný systém pojištění odpovědnosti. Cílem je přitom dlouhodobé řešení rostoucích poplatků, které nutí lékaře opouštět svou profesi. Lékař totiž nyní zaplatí ročně na pojištění průměrně osm tisíc liber, tedy skoro 230 tisíc korun. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví se proto vláda bude snažit ve spolupráci se zdravotnickými organizacemi, Královskou společností praktických lékařů a Britskou lékařskou asociací přijít s co nejlepším řešením.

„Tím, že jsme představili cílenou podporu venkovských oblastí a postavili jsme se čelem kritickým problémům, jako je rostoucí pojištění odpovědnosti či nábor a udržení většího počtu lékařů, můžeme posílit a zajistit praktické lékařství do budoucna,“ říká Hunt. Vláda se přitom zavázala, že pošle do roku 2021 ročně na primární péči o 2,4 miliardy liber více, a do roku 2020 by kvůli stárnutí populace chtěla posílit řady praktiků o pět tisíc lékařů (loni v září v Anglii působilo téměř 42 tisíc praktiků). Tři tisíce by měly pocházet ze zahraničí, o 1500 by se k tomu měly posílit řady doma školených praktiků. A právě na tomto poli to v tuto chvíli vypadá nadějně.

„Každoročně utratíme půl miliardy liber na výchovu praktiků. Blízce spolupracujeme s Národní zdravotní službou Anglie, abychom do roku 2020 poslali do praxe pět tisíc nových praktických lékařů. Do praktického lékařství přitom nyní vstupuje více nových lékařů než kdykoliv dříve, což dokládá to, že v roce 2016 se školilo 3019 lékařů, což je dosud nejvyšší číslo,“ doplnila podle The Independent profesorka Wendy Reidová, která má na Health Education England na starosti výuku a kvalitu.

-mk-