Nemocnice v Liberci (vlevo) a v České Lípě (vpravo) by pod superaliancí měly spolupracovat v ekonomické i medicínské oblasti. Foto: Archiv

Liberecký kraj a jeho dvě nemocnice vytvoří superalianci

Liberecký kraj a jeho dvě nemocnice v Liberci a České Lípě vytvoří takzvanou superalianci. Jde o první krok k vzniku holdingu. Memorandum o založení superaliance včera podepsali zástupci všech tří institucí. Kraj si od ní slibuje intenzivnější spolupráci obou nemocnic, například při nákupu zdravotnického materiálu či provozu servisních organizací. Novinářům to po podpisu smlouvy řekl hejtman Martin Půta (STAN).

 

Nemocnice v Liberci a v České Lípě jsou akciovými společnostmi, v případě liberecké je kraj majoritním vlastníkem, v českolipské jediným. V liberecké nemocnici mají podíl ještě města Liberce a Turnov. „Memorandum dává jasnou právní a závaznou formu nutné spolupráce,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Nemocnice by podle něj měly spolupracovat v ekonomické i medicínské oblasti.

V medicínské oblasti už podle předsedy představenstva Krajské nemocnice Liberec Richarda Lukáše spolupráce trvá delší dobu. Liberec podle něj nyní vypomáhá druhé krajské nemocnici v chirurgii, kdy lékaři z Liberce jezdí do 50 kilometrů vzdálené České Lípy operovat. „Teď se hledá způsob, jak napomoci internímu oddělení,“ dodal Lukáš.

Předseda představenstva českolipské nemocnice Pavel Marek uvedl, že do superalinace vstupují dvě nesouměřitelné nemocnice. Velká liberecká a českolipská, typově okresní nemocnice. Podle Marka těžko mohou personálně vypomoci Liberci v případě potřeby. „Zatím je to vždy naopak. Na druhou stranu jsme třeba po dohodě s předsedou představenstva Lukášem vytvořili a rozšířili ambulantní místo pro ‚sběr‘ onkologických pacientů, které směřujeme do Liberce,“ uvedl Marek.

Kraj se nebrání tomu, aby do superaliance vstoupily i další nemocnice v Libereckém kraji. Jejich majiteli ale kraj není, většinou patří městům. „Bude to o dobrovolnosti,“ dodal Půta. Zatím není ani jisté, zda superaliance krajských nemocnic povede k vzniku holdingu. O jeho prospěšnosti zatím kraj nedokázal přesvědčit minoritní akcionáře liberecké nemocnice, proti je zejména město Liberec.

-čtk-