Pavla Černá a Jiří Kusý půjdou na 8 a 8,5 roku do vězení za to, že přes internet prodali odběratelům léčiva, především léky na spaní či hubnutí, za víc než 4,6 milionu korun. Foto: Publicdomainpictures.net

Vrchní soud zvýšil dvojici tresty za nezákonné obchody s léky

Olomoucký vrchní soud zvýšil dvaačtyřicetileté Pavle Černé a stejně starému Jiřímu Kusému tresty za nezákonný obchod s léky na předpis o dva roky na osm a 8,5 roku. Vyhověl tak státnímu zástupci, který pro oba obžalované žádal přísnější trest. Podle soudu dvojice přes internet prodala odběratelům léčiva, především léky na spaní či hubnutí, za víc než 4,6 milionu korun. U jedné ženy se podle soudu obžalovaní podíleli na prohloubení její závislosti na lécích a vzniku psychických problémů, které vedly až k pokusu o sebevraždu.

 

Obžalovaným hrozilo osm až 12 let, podle žalobce není důvod jim ukládat trest pod trestní sazbou, tresty jsou podle něj u obou nepřiměřeně mírné. Soud mu nakonec vyhověl. „V minulosti trestaní nebyli, přitěžující okolností je ale naopak ziskuchtivost, dlouhodobost a organizovanost,“ uvedl předseda senátu Štefan Škadra. Soud však oba poslal do mírnějšího typu věznice s ostrahou.

Podle žalobce šlo o dlouhodobou trestnou činnost, dvojice léčiva nelegálně prodávala vědomě a navíc svou činnost bagatelizovala. „Obžalovaní věděli o negativních účincích těchto léků, sami odběratelé uvedli, že jsou na nich závislí,“ uvedl státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Proti rozsudku se odvolal pouze Kusý, Černá jej přijala na místě u ostravského krajského soudu. Trest však bude zvýšen i jí kvůli odvolání žalobce. „Léky se prodávají na internetu, není známo, že by šlo o závislé látky a že se jedná o psychotropní látku. Nejsou to lékaři, začali špatně podnikat, věděli jen, že zákon obcházejí kvůli receptům,“ uvedla jejich obhájkyně. Popřela, že by šlo o běžné drogové dealery. „Až po roce sledování byli zatčeni, teprve poté obžalovaní zjistili, o jakou závažnost činnost se jedná. Jsou z toho v šoku,“ dodala obhájkyně.

Dvojice vinu přiznala. Trestné činnosti se dopouštěli v letech 2013 až 2016. Podle Černé přivýdělek vymyslel její druh, když pro ni sháněl léky na hubnutí. Našel si dodavatele v Polsku, později i v Česku. Mezi dodavateli byla i jedna lékařka, která byla obžalovaná samostatně.

Klienty Černá a Kusý podle obžaloby získávali na diskusních fórech. Léky prodávali lidem z Česka, několika evropských zemí i z USA. Šlo většinou o osoby, které si na lécích vypěstovaly závislost a jejich lékaři jim už je nechtěli předepisovat. Odsouzené usvědčují svědecké výpovědi i poštovní poukázky. Podle rozsudku prodali téměř 237.000 tablet léků. Utržili za ně 4,6 milionu korun. Zisk soud odhadl na víc než milion. Ze získaných peněz si pořídili byt a auto.

Podle obžaloby se pár věnoval i nelegálnímu dovozu a prodeji nekolkovaných cigaret. Podle státního zástupce šlo nejméně o 200 kartonů. Z jejich prodeje obžalovaní neuhradili spotřební daň, čímž státu způsobili škodu kolem 90.000 korun.

-čtk-