Chelsey Brownová z Tennessee přišla o prst kvůli díře v plotě. Zdroj: Chelsey Brownová

Deset nejstrašidelnějších příběhů uplynulého roku: smrtící polibky, červ v oku i popáleniny z dudlíku

Smrt kvůli nerespektování zákazu plavání po návštěvě tetovacího salonu, poničený zrak kvůli parazitickému červovi uhnízděnému v oku či poškození kůže, ztráta nehtů a postupná slepota zřejmě způsobená špatným dávkováním léku na depresi – to jsou podle Fox News některé z deseti nejstrašidelnějších příběhů právě končícího roku. Tu a tam nesli postižení svůj díl viny, další měli čirou smůlu – ale většinou udělali vše pro to, aby v jejich šlépějích nešel nikdo další. Do příštího roku proto doufejme, že podobných titulků bude co nejméně.

 

Polibek smrti

Malá Mariana předtím, než podlehla meningitidě. Zdroj: Facebook

Mělo jít o projev lásky, který však nakonec přinesl smrt. 18denní Mariana zemřela poté, co se při polibku nebo chování nakazila od neznámého nosiče herpetickými viry, které vyvolaly meningitidu. Rodiče se při testech ukázali být na virus negativní.

Mariana byla převezena do nemocnice v americkém Des Moines, když jí ještě nebyl ani týden. Ačkoliv ji lékaři ihned napojili na přístroje, nepodařilo se zabránit postupnému selhávání orgánů. „Už nemá mozkovou aktivitu a spolu s ledvinami jí selhávají i srdce a plíce. Docházejí možnosti,“ napsala maminka holčičky Nicole Sifrit na Facebooku.

Když malá Mariana zemřela, vyzvali Sifritovi ostatní rodiče, aby si dávali pozor na to, kdo k jejich novorozeným dětem chodí na návštěvu – zda není nemocný a má umyté ruce. „Nenechávejte lidi líbat vaše dítě a ujistěte se, ať se vždy zeptají, než si ho budou chtít pochovat,“ apelují Sifritovi.

Červ v oku

Když letos v létě dorazil do jedné mexické nemocnice 17letý chlapec, který špatně viděl na jedno oko, netušili lékaři, jaké je za chvíli čeká překvapení. Při pátrání po příčině problému totiž zjistili, že v chlapcově oku žije hlíst, který leze sem a tam. Rohovka byla oteklá a krvavá, v duhovce parazit dokonce vyvrtal díry. Výsledkem bylo, že po třech týdnech bolestí a zhoršujícího se zraku hoch v nemocnici stěží viděl ruku, kterou měl třicet centimetrů před očima.

Šipka ukazuje na červa, tmavé skvrny jsou krev. Zdroj: New England Journal of Medicine

Aby se lékaři červa dlouhého tři milimetry a tlustého milimetr zbavili, museli odstranit čočku i sklivec, načež parazita po kouskách vytahali. Další překvapení je čekalo, když hlísta identifikovali – šlo o motolici, která běžně oči nenapadá. Jde o parazita, který se po požití infikované vody či jídla standardně uhnízdí ve vnitřnostech, ty však mladý pacient zasaženy neměl. Lékaři něco takového viděli vůbec poprvé (o častějších, byť ve vyspělých státech stále velmi vzácných případech parazitických červů v očích jsme psali zde). Bohužel pro chlapce z Mexika se přes snahu lékařů zrak ani půl roku po zákroku nezlepšil.

Záhadné kousnutí

„Byla to nejmučivější bolest v mém životě,“ popsal svou zkušenost z jedné červencové noci v arizonském městě Chandler Thomas Jay, který tehdy právě vynášel odpadky. Ze své ruky smetl cosi, co vypadalo jako mutant pavouka a štíra. Zprvu nenápadné kousnutí však po několika hodinách změnilo Jayovu ruku ve změť modřin.

Výsledek kousnutí neznámým tvorem. Foto: GoFundMe

Muž byl převezen do několika nemocnic, až skončil v jedné s toxikologickým oddělením. Jeho případ se však stal pro lékaře záhadou – naštěstí ale skončil dobře. „Přestože nebyli schopni přijít na to, co to bylo, možná budou schopni pomoci dalšímu pacientovi. Už budou vědět, co dělat,“ říká Jay, jehož stav se nakonec lékařům povedlo stabilizovat.

Přišla o kůži, nehty a pomalu i o zrak. Zřejmě kvůli léku

Pět týdnů v kómatu a tři roky bolesti – to je pravděpodobně důsledek špatného dávkování léku, který začala kvůli depresi užívat 26letá Američanka Khaliah Shawová. Na konci roku 2013 jí lékař předepsal přípravek Lamictal užívaný na záchvaty či bipolární poruchu – jenže výsledkem nebyla úleva od potíží, ale celoživotní postižení. Po dvou týdnech se totiž Shawové začaly dělat puchýře a ona měla pocit, že její tělo hoří. Důvodem byl Stevens Johnson syndrom, vzácné onemocnění kůže obvykle vzniklé jako vedlejší účinek medikace nebo její nesprávné dávkování.

Shawová, kterou museli lékaři na řadu týdnů uvést do umělého spánku, protože se jí zcela oloupala kůže, nakonec přišla o nehty, potní žlázy a postupně ztrácí zrak. Na syndrom, kterým trpí, není lék. „Říkají mi, že se to může stát znovu – a pokud se to znovu stane, bude to ještě horší,“ řekla podle 11Alive.com Shawová.

Důsledky Stevens Johnsonova syndromu. Zdroj: khaliahshaw.moonfruit.com

Žena se nyní soudí, protože má za to, že v lékárně dostala špatné dávkování. GlaxoSmithKleine, jehož lék zřejmě problémy způsobil, byl přitom už v roce 2012 odsouzen za to, že neuvedl všechny nežádoucí účinky. Shawová chce soudem mimo jiné dosáhnout toho, aby se zlepšilo povědomí o pochybeních v lékárnách, k nimž podle jejích právníků dochází velmi často, zejména kvůli přetížení lékárníků. „Je těžké být ve světle reflektorů, ale myslím si, že pokud to povede k vyšší obeznámenosti lidí s tím, co za léky vlastně užívají, stojí to za to,“ dodává Shawová.

Malá tanečnice porazila smrtící infekci, přišla ale o nohu

Už když jí byly čtyři roky, věděla její učitelka tance, že je rozený talent a budoucí hvězda. Jenže letos na jaře, kdy bylo Tesse Pumové šest let, se všechno změnilo. Na začátku března holčička chytila streptokoka a onemocněla zánětem nosohltanu, krátce na to ulehla s chřipkou. Pak jí najednou otekla levá noha a lékaři v ohijské nemocnici zjistili, že je postižena nekrotizující fasciitidou – vzácným stavem, který má ročně jedno dítě z milionu.

Malá tanečnice Tessa Puma. Zdroj: YouCaring

„Onemocnění se projevilo hroznou infekcí, která vyústila ve ztrátu levé nohy,“ napsala rodina na fundrisingové stránce YouCaring. Bakterie, která se z krku dostala krevním řečištěm do těla, navíc zasáhla i Tessino rameno i záda. Agresivní bacil přitom ničil tkáně, kůži i svaly. Holčička proto musela dostat kožní štěpy a podstoupila řadu operací, nakonec se ale její stav začal zlepšovat. V létě se pak se dvěma psími kamarády, kteří také přišli o nohu, začala po ztrátě končetiny učit znovu chodit.

Plot, který amputoval prst

Bizarní nehoda potkala letos v říjnu matku z amerického Tennessee Chelsey Brownovou, která byla se svým synem na tréningu baseballu. Žena se držela plotu, chtěla ale o kousek seskočit, když tu ucítila bolest. V tu chvíli si pomyslela, že se jí jen zařízl snubní prsten – když se ale podívala na svou ruku, zjistila, že jí chybí levý prsteníček. Naštěstí byla nedaleko zdravotní sestřička, která ránu pomohla ošetřit. Chelseyin manžel také rychle sebral prst v naději, že by se ho mohlo povést zachránit. Lékaři v nemocnici ale měli špatnou zprávu: šlacha spojující prst s předloktím byla tak poškozená, že přišití prsteníčku nebylo možné.

Prst amputovaný o plot. Zdroj: Chelsey Brownová

Chelsey Brownová se rychle zotavila a ihned apelovala na to, aby byly díry v plotě spraveny. „Nechci, aby se to stalo komukoliv dalšímu. Jsou tu děti, které mohou upadnout a vypíchnout si oko nebo poranit hlavu,“ říká Brownová, která varuje před na první pohled zcela nevinně vypadajícími nástrahami, jako je děravý plot.

Matka, která kvůli zpackanému porodu přišla o ruce a nohy

Matka, která přišla o čtyři končetiny, dělohu a ještě musí podstoupit transplantaci ledvin, žaluje nemocnici za to, že zanedbala péči a neodstranila jí po porodu zbytek placenty. Ten zřejmě vyvolal nekrotizující fasciitidu, která následně rozežrala tkáně. 33letá Kanaďanka Lindsey Hubleyová se přitom den po propuštění z nemocnice, kde rodila, a pak ještě jednou do zařízení vrátila s tím, že má bolesti, údajně ale nebyla ani vyšetřena. Problémy nakonec eskalovaly tak, že ženě musely být amputovány obě ruce pod lokty a nohy pod koleny, navíc podstoupila hysterektomii a kvůli selhání ledvin ji ještě čeká transplantace.

Zdroj: GoFundMe

Snoubenec Hubleyové Mike Sampson nakonec musel odejít z práce, aby se mohl starat o malého syna. Hubleyovou nyní čeká rehabilitace, kde se má naučit chodit, fungovat po ztrátě končetin i měnit plenky dítěti. „Podařilo se mi zůstat pozitivní a vděčná za to, že tu stále jsem a mohu poznat syna, kterého jsem devět měsíců nosila. Málem se stalo, že jsem ho neznala a on neznal mě. To by bylo hrozné,“ řekla časopisu Cosmopolitan Hubleyová, která se nyní připravuje na svatbu.

Dudlík, který způsobil spáleninu

Zdroj: Facebook

Držátko na dudlík je věc, kterou by asi jen málokdo považoval za nebezpečnou – přesto tomu tak ale může být. Matka z Ohia Ashley Bileková žaluje společnost, která vyrobila držák pro její dvouletou dceru, protože se jí během spánku přilepil na tělo a způsobil popáleninu druhého stupně.

„Když jsem ji zvedla, křičela a chytala se boku. Zvedla jsem jí košilku a uviděla přesnou kruhovou ránu. Doktorka se na to podívala a řekla, že je to popálenina. A já na to: já ji nepopálila! Ukázala jsem jí držák a ona na to: ano, je to identické. Musel se hodně zahřát,“ popsala Bileková pro Cliveland 19 News.

Skutečnost ale zřejmě nakonec byla trochu jiná. „Když někdo leží na něčem takovém a způsobuje to tlak, může se snížit průtok krve v kůži. Tato oblast kůže odumře, což pak vypadá jako popálenina. Jestli na držátku ležela delší dobu, můžeme někdy vidět poranění vypadající jako popáleniny třetího stupně a může se dokonce stát, že něco podobného poškodí i svaly,“ vysvětluje ředitel clevelandského popáleninového centra Anjay Khandelwal, podle kterého podobná zranění nejsou výjimkou. „Viděli jsme to u jiných pacientů s jinými objekty,“ dodává Khandelwal, který apeluje na rodiče, aby malé děti ukládali na rovný, čistý povrch.

Hráči amerického fotbalu mají postižený mozek

Foto: Pixabay

Americký fotbal je mnohem nebezpečnější sport, než se myslelo. Vědci studující mozky 202 bývalých hráčů objevili známky chronické traumatické encefalopatie na téměř všech. Nejtěžší přitom bylo poškození u hráčů, kteří se vypracovali na profesionální úroveň. Ze 111 mozků bývalých hráčů NFL našli výzkumníci známky encefalopatie u 110. U lidí, kteří hráli na vysoké, bylo poškození nalezeno ve 48 z 53 případů, u poloprofesionálních hráčů bylo postiženo devět ze 14 a u hráčů na střední škole v třech ze 14 případů.

Osudné tetování

Zdroj: media.defense.gov

Krucifix a pár modlících rukou nepřinesly neopatrnému 31letému muži spásu, nýbrž smrt. Poté, co si je totiž nechal vytetovat, nerespektoval doporučení a pět dní po návštěvě salonu si šel zaplavat do Mexického zálivu. Do tetování chytil infekci, takže krátce poté dostal horečku, zimnici, vyrážku a nakonec sepsi do pravého lýtka. Dva týdny poté, co byl muž připojen na přístroje, se jeho stav dále zhoršil a selhaly mu ledviny. Doktoři se přitom domnívají, že situaci ještě zhoršil fakt, že muž léta holdoval alkoholu a byl tak náchylnější k infekci a septickému šoku.